Peter Raggers (III)

Voortgang proces CI

Korte samenvatting van de twee eerdere ervaringsverhalen.
Ben eind november 2012 geïmplanteerd op links. Rechts behield ik mijn hoorapparaat, een Phonak Naída S. Mijn rechteroor heeft ruim 100 DB verlies maar het restgehoor was mij heilig. Het was links opereren of niet. Mijn behandelend specialist in het LUMC was het gelukkig met me eens.

7 januari 2013 de eerste echte aansluiting op een leen Neptune in afwachting van de Naida CI Q70.

De aansluiting was meteen succesvol. Ik ging horend naar huis. Natuurlijk volgde ik het intensieve hoor revalidatieprogramma een maand lang elke dag. Daarnaast begon ik direct met luisterboeken. Dit werd wel niet geadviseerd maar was en is in mijn situatie een enorme mogelijkheid gebleken. Het resultaat was goed tot zeer goed. Ik was een van die bofkonten waarbij alles goed verliep tevens positief kritisch op de fittingen waardoor er een goede relatie met de audioloog werd opgebouwd. Wederzijdse inbreng in plaats van ondergaand.

De Neptune als leen toestel wat uiteindelijk bijna 9 maanden zou duren is op zich goed bevallen. De voordelen van de Neptune als zijnde waterdicht tot 3 meter onder water waardoor je er mee kunt zwemmen, onder de douche staan en in de regen lopen waren voor mij zaken die ik niet heb gebruikt. Hierdoor gingen deze voordelen verloren en kwam er irritatie voor in de plaats ivm het lange draadje van oorknop naar processor. Ook het kastje zelf, in mijn geval droeg ik het aan een koord op de borst begon te irriteren. Dit is natuurlijk zeer persoonlijk en doet niets af aan de enorme kwaliteiten van de Neptune op zich zelf. Vooral de directe audio ingang was voor mij erg nuttig en belangrijk.

Naida CI
Maar goed het verlangen naar de Naida CI werd steeds groter. Want dat ging al van veel eerder. Toen ik ruim 2 jaar geleden aan een nieuw hoortoestel ging had ik in de wandelgangen al horen praten over de fusie tussen Phonak en AB. Ik dacht dat als die twee samen zouden gaan, dit ook wel zou gaan leiden tot een CI waar zowel het hoortoestel als de CI met elkaar gekoppeld zou worden. Vandaar dat ik er opstond dat mijn hoortoestel een Phonak toestel zou worden uit de laatste categorie op dat moment.

De wens of mijn droom kwam uit zelfs de benaming werd het zelfde als het hoorapparaat.

Dit zegt natuurlijk nog niets over de werkelijkheid maar ik kan nu reeds aangeven, slechts na 7 dagen de gelukkige bezitter te zijn van de achter het oorhanger CI Naida dat het de verwachting tot op heden overtreft.
In de eerste plaats ben ik weer vrij in mijn bewegingen doordat het aansluitsnoertje weg is die mij vaak in de weg zat en wat betekende dat de dop op het hoofd er af ging. Dit is overigens lang niet voor iedereen zo. Ik ken een paar Neptune dragers die nergens last van hebben. Maar ja, ik ben nu eenmaal een rommelpot.

De programma’s ingesteld op de Neptune zijn een op een overgezet op de Naida CI om te kunnen vergelijken en de overgang niet te groot te maken. Op de volgende fitting wordt alles eventueel verfijnder afgesteld. Het resultaat is dat het geluid bij de Naida CI veel voller lijkt meer omvattender. Bijvoorbeeld: Zonder CI hoor ik geen vogels ook niet met hoorapparaat. Met de Neptune ging er een vogelwereld voor me open maar heel veel vogels leken op elkaar wat geluid betreft. Nu onderscheid ik het geluid van een mus en koolmees enzovoort.

Op vrijdag 18 oktober kreeg ik de Naída CI. Na de aanpassing ging ik rechtstreeks naar een bijeenkomst van bijna 100 molenaars met lezingen. Voorheen kon ik het net volgen nu glansrijk en ik had de Naida CI slechts 3 uur op.

Zaterdag ging ik weer op mijn korenmolen in Dordrecht draaien. Voorheen hoorde ik veel geluiden voldoende om op gehoor te kunnen malen. Maar nu herkende ik daadwerkelijk behoorlijke verschillen in geluid en begreep eindelijk de term “Zingende stenen” (waartussen het graan gemalen wordt tot bloem)

Zondag naar het concert gebouw in Amsterdam voor een zondagochtendconcert. Prachtige muziek vooral het eerste uur waarin kamermuziek werd gespeeld. Het tweede uur in de grote concertzaal was iets minder vooral bij de violen net te hoog. Maar de cello’s, bassen en basviolen prachtig. Niet te vergeten dat de CI met name de hoge tonen laat horen en het hoorapparaat de lagen. Dit vult elkaar bij mij prachtig aan. Was met de Neptune ook niet slecht maar nu voller van verschillend geluid.

Dinsdag weer een dag aan de wandel richting Santiago met rugzak op in de heerlijke rustige natuur maar ook de moerdijkbrug over met ontzettend lawaaiig verkeer. Hier maar even de luxe van het geluid uit kunnen doen gebruikt. Lekker rustig. Maar halverwege toch weer aangedaan nu op programma 2 Clear voice. Het was zeer goed te doen.

In de stille natuur heerlijk. Maar het begon te regen wat betekend regenhoed op doen. Je hebt toch zo’n 10.000 euro op je hoofd. Toen weer een nieuwe ontdekking gedaan. Voorheen bij de Neptune was de oordop tevens de microfoon. Nu bij de Naida CI was deze microfoon uitgeschakeld omdat de drie overige microfoons voldoende waren volgens de audioloog. Nu kon ik zomaar mijn hoed opzetten met behoud van geluid en zonder irriterend schurend lawaai van de hoed tegen de oordop.

Wel jullie kunnen je voorstellen dat ik erg tevreden ben ben de Naida CI.

Ik heb wel een extra magneetje in de oordop gedaan er zitten er nu weer twee in waardoor het goed blijft zitten. Heb nog geen last van irritatie of zo, houd dat wel goed in de gaten. De achter het oorhanger zit toch maar los achter het oor en zoals ik reeds zei ik ben een rommelpot. Het is nog niet van mijn oor los geraakt maar vele verhalen hierover maken me toch wel extra voorzichtig dus ik ga nog een oorstukje laten aanmeten. Denk ook aan een dunne haarband in die situaties waar ik mijn hoofd alle richtingen op moet draaien zoals bv bij het werken in de molen.
Tot slot van dit verhaal wat wel een reclameboodschap lijkt. Alles schijnt nog beter en mooier te kunnen worden met de Compilot waardoor via FM en Bluetooth vele soorten apparaten, o.a. de telefoon, direct draadloos verbonden kunnen worden. Het geluid wordt dan ook tegelijkertijd naar CI en hoortoestel gestreamd  en de Compilot lijkt ook nog eens een afstandsbediening te zijn. Daar de volgende keer meer over.

Peter Raggers