Ervaringsverhaal Chris Dekker

30 augustus 2019

Mijn naam is Chris Dekker, ik ben eind april 2019 geopereerd voor het plaatsen van een CI. Vanaf 1996 droeg ik twee hoortoestellen. In 2003 werd ik plotsdoof aan mijn rechteroor, ik ging toen met één hoortoestel verder. Op advies van het audiologisch centrum in Arnhem ben ik in 2013 een cross-systeem gaan gebruiken, links een gewoon hoortoestel en rechts een cross-apparaatje. Dat is een microfoontje dat het geluid draadloos doorstuurt naar het hoortoestel op mijn linkeroor. Dit gaf wel weer een duidelijke verbetering.

Een grote stap

Foto van Chris met zijn CI

Maar in de loop van het jaar 2017 en in 2018 werd het gehoor links ook steeds minder. Ik hoorde steeds minder hoge tonen, zodat ik uiteindelijk weer bij de KNO-arts terecht kwam en via het audiologisch centrum bij het UMC Utrecht. In december 2018 nam ik het besluit om een CI te laten plaatsen en eind april was het dan zover. De operatie verliep heel voorspoedig. Bijna vier weken later werd de processor aangesloten en kon ik weer horen, een heel bijzonder moment! Ik kon meteen weer mensen verstaan en hoorde weer allerlei geluiden, zoals het fluiten van de vogels, heel bijzonder. Ik heb mijn CI nu bijna drie maanden in gebruik en ben er heel tevreden en blij mee, verstaan gaat veel beter en bellen ook, ik geniet er dagelijks van. Het was een grote stap maar ik ben blij dat ik deze gezet heb!

Ik heb gekozen voor een CI van het merk AB (Phonak), omdat je daar ook veilig mee in een MRI-scan kunt (roterende magneet in het implantaat) en vanwege de mogelijkheid van het extra microfoontje bij het oor. Dat is veel gemakkelijker met bellen en je hebt minder last van windruis als je buiten bent.