Lily

'Alles wat het CI mij brengt is een wondertje'

Lily Ploeg draagt sinds juni 2007 een cochleair implantaat (CI)

Vanaf haar 18e begon de doofheid van Lily Ploeg (54) serieus te worden. Haar slechthorendheid is genetisch bepaald, haar vader is ook slechthorend. Vanaf haar 21ste droeg ze hoortoestellen en op haar 46ste kreeg ze haar cochleair implantaat (CI).

Je hebt inmiddels bijna acht jaar een CI. Hoe gaat het nu met je?
"Het gaat super! Ik hoor weer heel veel. Vogels, regen, gitaarsolo en viool. De grootste verandering in mijn leven is dat ik er dankzij mijn CI weer bij hoor, dat ik weer deel uitmaak van de wereld om mij heen. Ik voel me niet meer geïsoleerd. Ik luister weer naar muziek, ik praat meer en ga uit. Ook volg ik vergaderingen, bijeenkomsten en workshops. Ik heb sinds kort een Naída processor en die bevalt prima, ook qua draagcomfort. Ik heb er een ComPilot bij aangeschaft, zodat ik via Bluetooth naar muziek kan luisteren. Ideaal."

Hoe ging het met je voordat je een CI had?
"Ik kon me aardig redden met mijn slechthorendheid. Ik heb zelfs nog even muziek gemaakt en in verschillende bandjes gespeeld. Maar op een gegeven moment waren de hoge tonen van een gitaar niet meer hoorbaar en stapte ik over op een basgitaar. Toen het een te hoge inspanning begon te worden stopte ik met muziek maken. Ik heb een opleiding tot styliste gedaan, maar omdat ik de telefoon niet meer kon opnemen of kon overleggen met klanten moest ik dit ook opgeven. Op sociaal vlak ging het gelukkig goed. Ik had veel goed horende vrienden waarmee ik uitging en festivals bezocht."

Waarom heb je gekozen voor CI?
"Nadat ik een paar jaar heb getwijfeld, ben ik in 2007 uiteindelijk toch voor de operatie gegaan. Op het moment dat ik mijn zoon echt niet meer kon verstaan en ik het idee had dat ik te veel miste van zijn ontwikkeling, ben ik het gaan heroverwegen en besloot ik ervoor te gaan."

Voor welke processor heb je gekozen?
"Destijds heb ik voor de Harmony gekozen. Het voordeel van de Harmony was dat de microfoon bij de ingang van de gehoorgang zit, zodat je ook geluiden van voren beter kunt verstaan. Het alternatief was een ‘kastmodel’. Dat had een snoertje dat onder je kleding moest en waarbij de microfoon op de zendspoel achter je oor zit. En met telefoneren moest je dan de telefoon achter je oor houden, op de zendspoel, in plaats van tegen je oor. Dat ziet er behoorlijk gek uit. Ik heb voor Advanced Bionics gekozen vanwege de software HiRes Fidelity 120. De elektrode van Advanced Bionics heeft weliswaar 16 kanalen, maar dit kan op softwarematige wijze opgevoerd worden alsof het er 120 zijn. Daardoor wordt onder andere de kwaliteit van muziek luisteren een stuk beter en dat vond ik heel belangrijk. Inmiddels heb ik dus een nieuwe spraakprocessor gekregen, de Naída CI."
Vroeger was je dus een groot muziekfan. Kun je nu ook weer van muziek genieten?
Na mijn aansluiting ben ik weer begonnen met muziek te luisteren uit de tijd dat ik nog goed kon horen. Ik hoorde met CI geen verschil. Daarna ben ik de muziek gaan luisteren die ik draaide in de tijd van mijn hoortoestellen. Wat ik niet meer kan waarderen is hardrock. Daar spelen te veel instrumenten door elkaar heen. Ik weet dat ik de muziek niet zo kan horen als een goed horende persoon, maar ik zou niet weten wat dat zou zijn. Ik mis niets."

Hoe gaat het met telefoneren, doe je dat ook weer?
"Telefoneren gaat prima, maar ik blijf het eng vinden. Ik doe het liever niet. Telefoneren (en dat geldt eigenlijk voor alle hooractiviteiten, behalve muziek luisteren) blijft een inspanning en is nog geen ontspanning. Als ik bel, doe ik dat met mijn gewone mobiele telefoon, zonder speciaal programma of halslus ofzo. Dat gaat zelfs beter dan bellen met de ComPilot en dat komt door de T-mic. Die is voor mij voor spraak verstaan erg handig."

Welke verwachtingen had je van een CI en zijn deze uitgekomen?
"Ik had juist geen verwachtingen, ik heb het allemaal over me heen laten komen. Ik had nooit verwacht weer van muziek te kunnen genieten, aan vergaderingen te kunnen meedoen en gesprekken met meerdere mensen te kunnen volgen. Dus alles wat het CI mij heeft gebracht, is voor mij een wondertje."

Kun je andere slechthorenden een CI aanbevelen?
"Ja, vooral als de reguliere hoortoestellen niet meer afdoende zijn. Mijn partner heeft ook een CI-operatie ondergaan. Ondanks dat het resultaat iets minder is dan bij mij, is zijn gehoor verbeterd en hoort hij meer dan voor de operatie. Daarom raad ik het andere slechthorenden altijd aan."

Bron: Advanced Bionics