Astrid

september 2014

Ik heb destijds (4 jaar geleden) erg veel (echt enorm veel, nogmaals dank aan allemaal), steun gehad aan de forums tijdens m'n twijfels over wel of geen CI. Er waren maar weinig personen met mijn profiel.

Gisteren heb ik (weer) een mijlpaal bereikt en wil daarom mijn ervaringsverhaal graag delen met lotgenoten die snakken naar meer informatie.

Gehoorgeschiedenis: vanaf jonge leeftijd zwaar slechthorend, toch opgegroeid in horende omgeving. Score met liplezen: 93%, score spraakverstaan zonder liplezen 4%. Heb het nooit echt als een belemmering ervaren, wel altijd nieuwsgierig geweest naar hoe vogelgefluit dan zou klinken.

Met opgroeiende kinderen rond de puberleeftijd werd het een handicap, ze gingen achter mijn rug om praten en de (toch eigenlijk wel) beperkte communicatie was niet langer genoeg. We zijn op cursus geweest voor gebarentaal, heeft nog altijd z'n voordelen maar aangezien we verder niemand kennen die gebarentaal gebruikt... Voor een CI ben ik in eerste instantie afgewezen omdat ik nooit een hoorapparaat heb gebruikt en geen auditief geheugen heb. Au, dat was een grote teleurstelling.

Houd moed en vecht ervoor, bij second opinion heb ik het voor mekaar gekregen. Ik had wel enorme twijfels: ik kon me toch goed redden? Goede baan, en zo. De kans op zenuw-beschadiging... help! Maar dankzij forum-discussies overgehaald tot JA. En ik deel het graag: er is een nieuwe wereld voor me open gegaan!

Voor mij kostte het wel veel tijd. Ik had geen auditief geheugen. Het heeft 4 maanden geduurd voor ik spraak kon verstaan. Eerst was het een overvloed aan geluiden wat te vergelijken is met een fout-ingestelde radio. Argh, wat een herrie!!! En na drie weken had ik even geen moed meer: oké, ik kan dit en dat horen, maar die geluiden heb ik niet nodig, is het dit werkelijk waard? Doorzetten! En een hulp-persoon hebben die je moed inspreekt. Eerst moest ik leren uit hoeveel lettergrepen een woord bestaat, later met combinaties van zinnetjes (ik kon de afzonderlijke mogelijke combinaties lezen). Afijn, na 4 maanden kon ik de 'm' en de 'r' eruit halen, daarmee was de code gekraakt en erna ging het vrij snel.

Vergelijk je niet met anderen, de meeste volwassenen die CI krijgen hebben voorheen goed gehoord. Dit is een voordeel en een nadeel, heb je geluiden eerder gehoord herken je het sneller, heb je de geluiden niet eerder gehoord heb je geen verwachtingen over hoe het zou moeten klinken en klinkt alles mooi.

Wat betreft m'n mijlpaal van gisteren gaat het over dat ik ook offshore wil kunnen werken. Daar zijn strenge regels aan de gezondheid voor, ook aangaande het gehoor. Ik voldoe absoluut niet aan de eisen dat je zonder hulpmiddelen de alarmen moet kunnen horen. Maar YES, ik heb m'n kno arts kunnen overtuigen dat ik compensatie heb voor het afwezige gehoor. Dus neem geen nee voor een nee, wees er bewust van dat je gehoorbeperking ook andere functies aangescherpt heeft die een voordeel kunnen zijn.

 

Astrid Kwakkelstein