Bert Hendriks

Bert Hendriks over zijn 2e CI

In januari 2007 kreeg ik mijn 1e CI, met een bijzonder goed resultaat. In 2009 zou er een wetenschappelijk onderzoek gestart worden naar de meerwaarde van een 2e CI. Ik was één van de drie uitverkorenen en jan 2009 kreeg ik mijn 2e CI, welke half maart werd aangesloten.

Hoera, wat geweldig, echt een groot verschil met één CI. Ik zat b.v. in de hal bij de KNO in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waar een vrouw met hakken onder haar schoenen achter mij langs liep. Ik hoorde haar van de ene hoek naar de andere hoek achter mij langslopen, dus gewoon van links naar rechts kon ik haar richting bepalen. Buiten hoorde ik waar een auto vandaan kwam. Geweldig. Snel bleek, dat het niet toevallig een keer goed ging, maar constant.

Thuis bemerkte je de resultaten duidelijk ook. Ik had een veel beter richtinggevoel en kon duidelijk ook meer horen. Ik ben zelfs naar een musical geweest, terwijl muziek me daarvoor echt niets meer zei. De spraakverstaanbaarheid in de musical viel tegen, maar ik heb genoten van de zang en de muziek.

Voordat ik mijn tweede CI had, trok mijn vrouw we als we buiten wandelden altijd aan mijn arm met de mededeling: " Daar komt een auto aan".  Nu zeg ik dat er een auto aankomt en dan zegt mijn vrouw dat ie nog een eind weg is. Maar ik heb hem wel gehoord en ook uit welke richting die komt. Kijk, dat is winst. Mooi dat je met deze 2 CI's zoveel kunt horen. Van vrienden hoor ik: "Bert, wat versta jij stukken beter, fantastisch". Ja, zo denk ik er ook over.

Ik ben Lisette Harting, die op dit onderzoek wil promoveren en het team dat zijdelings meewerkte, veel dank verschuldigd. Voor mij is aangetoond, dat een 2e CI zoveel meerwaarde heeft, dat deze als gewoon "NOODZAKELIJK" moet worden beschouwd.

Dan is er wel een NB, dit om eventuele teleurstellingen te voorkomen: Ook al zou een 2e CI in de toekomst vergoed worden, niet ieder oor is geschikt voor een CI. Dus is ook een 2e CI niet altijd mogelijk. En voor de leken onder ons: Als je een bril opzet zie je meestal weer goed. Bij een hoorapparaat ligt dat anders. Je hoort minder slecht of stukken beter (klinkt positiever), maar je moet niet vergeten, je blijft wel slechthorend.

Bert Hendriks