Ruud

Als het zicht minder wordt is het fijn als het gehoor nog goed werkt

Mijn naam is Ruud. Ik ben 51 jaar en heb het Usher syndroom. Dit betekent dat ik slechthorend ben geboren en op latere leeftijd slechtziend ben geworden. Het is een progressieve aandoening waarbij het gehoor en zicht steeds slechter worden. Op dit moment heb ik een gezichtsveld van ongeveer 10 graden en zeven procent zicht.

Omdat mijn zicht steeds verder achteruit gaat, wordt mijn gehoor steeds belangrijker. Mijn linker oor was zo goed als doof en rechts hoor ik met hoortoestel nog redelijk. Ik werk als massagetherapeut en daarbij is het van belang om de cliënten goed te kunnen verstaan als zij op hun buik liggen Bij het CI-team in Leiden, van het LUMC, heb ik gevraagd of ik in aanmerking kon komen voor een CI. Vanwege mijn slechtziendheid gaven zij groen licht. Sinds september 2013 ben ik drager van een CI.

Er werd van te voren goed gekeken en gemeten of het oor wel geschikt is voor een CI. De operatie verliep goed. Alleen had ik na de operatie een enorme fluittoon in mijn hoofd die nog dagen aanhield. Tot op de dag van vandaag heb ik er nog regelmatig last van. De proeffitting, een week na de operatie, viel mij erg tegen. Ik had gedacht alles meteen te kunnen horen. Ook al hadden ze gezegd dat ik weer opnieuw moest leren luisteren. Het geluid was heel vreemd. Het leek wel een andere taal. Na intensieve revalidatie werd het gehoor steeds beter. Het was echt oefenen en nog eens oefenen. Alle geluiden moesten opnieuw herkend worden. Zelf vergelijk ik het met een baby die alle geluiden voor het eerst hoort en een plekje moet geven. En nog komen er geluiden voorbij die ik ergens aan moet koppelen.

Momenteel zit ik op een score van zo’n 95 procent. De nazorg en aanpassing van de CI vind ik prima geregeld in het LUMC Ik ben nog steeds blij dat ik de stap heb genomen. Het maakt mijn werk weer een stuk gemakkelijker. Op straat lopen is nu veiliger, omdat het gehoor mijn zicht compenseert.

Het is fijn om alle geluiden weer goed te kunnen horen. Als ik nu buiten loop met mijn geleidehond, hoor ik zijn nagels op de tegels tikken. Gesprekken zijn gemakkelijker te volgen, mits het niet een te grote groep is. Rateltikkers zijn beter te horen.

Ik heb gekozen voor de Advanced Bionics Neptune. Mijn motivatie was: Je kunt er mee zwemmen, eenvoudig een Smartlink of andere apparaten aan koppelen en het is een onderdeel van Phonak. Misschien zijn er in de toekomst mogelijkheden om CI en hoortoestel aan elkaar te koppelen. Het dragen van een CI en hoortoestel maakt dat ik weer richting kan horen. Het nadeel van de Neptune is dat het een behoorlijk kastje is en ik niet altijd weet waar ik het moet laten. Het geluid komt uit de zendspoel en pakt dus meer geluid van achter in plaats van voor. Ik ben blij met mijn CI en de moeilijke begin periode is daar weer mee vergeten.