Helma

CI-ervaring van Helma

Mijn naam is Helma Pascaud-Overdijk. Ik ben getrouwd met Greg en wij hebben twee dochters, die allebei niet meer thuis wonen.

Ik heb het syndroom van Usher en ben slechthorend geboren. In de puberleeftijd begon nachtblindheid op te treden. Momenteel heb ik een kokervisus van ongeveer 7 graden en hoor ik praktisch niets zonder hulpmidddelen.

Ik heb voor een CI gekozen omdat het me steeds moeilijker viel de mensen te verstaan, ook al omdat het spraakafzien wegens slechter zicht steeds lastiger werd. Het voortraject in Leiden, in het LUMC verliep heel soepel, er werden allerlei testen gedaan en ik kreeg vrij snel groen licht voor een operatie. Zeker omdat de norm voor mensen met doofblindheid om in aanmerking te komen voor een CI, is bijgesteld. Als je slecht hoort maar daarbij ook slechter gaat zien is de noodzaak groter om een CI te laten implanteren. Nadat ik ben geopereerd en de aansluiting plaats heeft gevonden (ontroerend moment) is revalidatie razend snel gegaan.

Ik heb gekozen voor de Advanced Bionics. Waarom? Omdat ik graag achter het oor het geluid wilde regelen zoals ik gedaan heb al sinds mijn vroege jeugd. Geen afstandsbediening dus, ik ben wat slordig en raak snel dingen kwijt dus ik dacht dat het niet slim was om voor een afstandsbediening te kiezen.

De CI heeft mij veel gebracht, het is fantastisch om een praatje te maken op straat of op een opmerking van een voorbijganger te reageren zonder te hoeven vragen 'wat zegt u?'.

Ook geniet ik erg van de vogels die ik jaren lang niet gehoord heb, het tikken van de nagels van mijn geleidehond hoor ik zelfs! Ik heb totaal geen spijt van deze keuze.

Feit is wel dat het nog steeds een hulpmiddel is, in groepsgesprekken blijft het lastig om mensen te verstaan.

Ook een nadeel voor mij is dat ik al lopende naar links trek omdat ik daar nog een gewoon simpel hoortoestel heb. Dit hoortoestel dient alleen ter ondersteuning om zware geluiden zoals van vrachtwagens, aan te horen komen. Tegenwoordig zijn er operaties mogelijk waarbij het lage geluid in het oor behouden blijft. Dat zou dé oplossing wezen voor mijn linkeroor. Eerst maar eens afwachten of daar ook een vergoeding voor komt…