Ervaringsverhaal Bram van Hoorn

7 oktober 2018

Pasfoto van Bram van HoornBram van Hoorn (77 jaar) weet maar al te goed wat voor impact slechthorendheid heeft op je dagelijkse leven. Hij vertelt: "In de afgelopen zevenentwintig jaar ging mijn gehoor steeds verder achteruit. Ik voelde ik me langzaam maar zeker eenzaam worden, omdat ik in veel situaties niet meer kon volgen wat er gezegd werd." Maar in mei 2018 kreeg hij een cochleair implantaat (CI) waarmee hij naar eigen zeggen 'weer terug kwam in de goed horende wereld'. "Ik ben dankzij mijn CI weer een stuk levendiger geworden", aldus Bram.

Gehoorbescherming was lastig
"Mijn slechthorendheid heb ik opgelopen in het begin van mijn werkzaamheden, 'lawaaidoofheid' heet dat. Ik heb gewerkt bij Werkspoor Amsterdam op de afdeling 'proef van dieselmotoren'. Gehoorbescherming was er wel, maar werd niet gebruikt. Dit werd te lastig gevonden.

CI implantatie
In januari 2018 werd ik doorverwezen door het Audiologisch Centrum Breda naar het UMC te Utrecht waar ik in maart al terecht kon voor de onderzoeken. In mei werd ik geïmplanteerd en in juni kreeg ik het uitwendige gedeelte van mijn CI. Mijn revalidatie verliep heel vlot. Ik kon vrijwel meteen na de aansluiting al woorden horen. Maar wel een blikkerig geluid. De begeleiding van het UMC Utrecht was ook echt optimaal. Elke week ging ik naar de audioloog om bij te stellen, daarna naar de logopediste.

Heldere stemmen
Ik weet nog heel goed hoe helder de stemmen van mijn partner, familieleden en vrienden weer klonken. En waar ik echt van genoot, waren de gesprekken met mijn kleinkinderen en de fluitende vogels! De hoeveelheid prikkels die je in het begin binnenkrijgt zijn wel echt overweldigend, dat was best vermoeiend. Verder was het echt een kwestie van wennen. Nu na tweeëneenhalve maand gaat het erg goed. Bij mijn laatste gehoortest was mijn score 90%. Ik draag een Nucleus 7 van Cochlear met een Resound hoorapparaat.

Waardevollel informatie
Ik heb dankzij mijn functie als secretaris van Hoormij/NVVS afd. Breda veel opgestoken over slechthorendheid en CI. Verder heb ik veel informatie verkregen bij de huiskamerbijeenkomsten van OPCI. En ook de open dagen van de leveranciers van CI (Cochlear, Phonak/AB en MedEl) waren zeer waardevol."

Bram van Hoorn