Wat is een cochleair implantaat?

Voor mensen die doof geboren zijn, plots- of laat doof geworden zijn, maar ook voor mensen die ernstig slechthorend zijn en gesprekken niet meer goed kunnen volgen, kan een cochleair implantaat (CI) een uitkomst zijn.

Een cochleair implantaat is voor dove en ernstig slechthorende mensen een hulpmiddel waarmee zij, in de meeste gevallen, in staat zijn om (weer) te horen. Het bestaat uit een inwendig deel (het implantaat) en een uitwendig deel (de processor). Een cochleair implantaat wordt tijdens een operatie geplaatst en verschilt om die reden sterk van hoortoestellen of andere hoorhulpmiddelen. Een cochleair implantaat vervangt de functie van het slakkenhuis (cochlea). Alleen mensen waarvan het slakkenhuis sterk beschadigd is, maar bij wie de gehoorzenuw nog wel werkt, kunnen in aanmerking komen voor een cochleair implantaat.

CI uitgelegd voor kinderen

Op deze pagina (klik) wordt op begrijpelijke manier voor kinderen uitgelegd wat een CI is en wat erbij komt kijken om een CI te krijgen en te gebruiken.

CI in een notendop

Op deze website staat veel informatie over het cochleair implantaat. We hebben een A4-tje gemaakt met de belangrijkste informatie. Hier kunt u die informatie downloaden, zodat u het ook gemakkelijk aan anderen kunt laten lezen:

CI in een notendop