Onderzoek effect gehoortraining

Gecombineerde logo's van UMCG en RUG

Vanuit het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen wordt momenteel onderzoek gedaan naar het effect van gehoortraining op luistervaardigheid bij cochleair implantaat (CI) dragers. We hopen met deze training luistervaardigheid te verbeteren en luisterinspanning te verminderen, waardoor CI-dragers hopelijk meer betrokken kunnen zijn bij sociale activiteiten.

Het onderzoek bestaat uit een aantal luistertaken waarbij u korte zinnen te horen krijgt. Tijdens het luisteren wordt de grootte van uw pupil gemeten als maat voor luisterinspanning. Het meten van de pupilverwijding geeft een indicatie van de luisterinspanning. Het afnemen van deze luistertaken gaat met behulp van een computer die, verbonden met een camera onder het scherm, tegelijkertijd uw pupil meet.

Voor het onderzoek zijn we op zoek naar volwassenen met een CI die:

  • Ouder zijn dan 18 jaar.
  • Over het algemeen gezond zijn.
  • Nederlands spreken als moedertaal.
  • Meer dan een jaar ervaring hebben met het CI
  • Bilaterale of bimodale gebruiker zijn (linker- of rechteroor geïmplanteerd, of beide)

Het onderzoek zal plaatsvinden in het UMCG. Het experiment duurt één sessie. In totaal zal het onderzoek ongeveer 3-4.5 uur duren. Voor uw deelname aan het onderzoek zal u een vergoeding ontvangen van €8.00 per uur en een reiskostenvergoeding.

Flyer onderzoek. Klik om als PDF-bestand te downloaden.