Eerste hersenstam-implantaat bij kind in de Verenigde Staten

Op internet is het een hit: een filmpje van een 3-jarig jongetje die voor het eerst de stem van zijn vader hoort en enthousiast in het rond kijkt waar die stem vandaan komt.

Het is een video van Grayson Clamp, een jongetje dat doof geboren is en nu dankzij een auditief implantaat in de hersenstam (Auditory Brainstem Implant) weer geluid kan horen. Het is voor het eerst dat in de Verenigde Staten een ABI bij een kind is geïmplanteerd.

Het jongetje werd in april geopereerd in de UNC School of Medicine in North Carolina. In mei werd het implantaat aangesloten operationeel gemaakt en nu is het hulpstuk aangezet. “We zagen dat het werkte, dat hij reageerde”, zei moeder Nicole in de Today Show. “Er viel een last van mijn schouders.” Ze realiseert zich dat dit ‘een eerste stap’ is en dat Grayson nog moet leren hoe hij de geluiden moet interpreteren en hoe hij ze naar woorden moet omzetten.

ABI
Als de gehoorzenuwen beschadigd zijn is een CI (Cochleair Implantaat) niet mogelijk. Dit is vaak het geval bij patiënten met de aandoening Neurofibromatosis type II (NF2). In zulke gevallen kan een Auditory Brainstem Implant (ABI) gebruikt worden.
Qua apparatuur is een ABI vrijwel gelijk aan een CI, maar de aansluiting vindt niet plaats op het slakkenhuis (cochlea) maar op de herstenstam.

Wereldwijd zijn er maar zo’n 1000 mensen geïmplanteerd met een ABI. Nederland zelf telt maar een handvol ABI-dragers.

Klik hier om de video te bekijken.