Hebben dove mensen toegang tot een CI als zij dat nodig hebben?

‘Access to Cochlear Implantation’ is een speciale editie van het Engelstalige journal Cochlear Implants International. Deze speciale editie geeft een uniek inzicht in de toegang tot de zorg rond het Cochleaire Implantaat (CI) en bespreekt de verscheidenheid en de belangrijke overeenkomsten van de beschikbaarheid van cochleaire implantatie in vijf landen: België, China, Japan, Groot Brittannië en de VS.

In de speciale editie van het Journal Cochlear Implants International ‘Access to Cochlear Implantation’ wordt in kaart gebracht waarom zoveel kinderen en volwassen die baat zouden hebben bij een CI, deze voorziening niet krijgen. De toepassing bij kinderen varieert sterk van 50% van de in aanmerking komende kinderen in de VS tot 90% of meer van de kinderen in veel Europese landen. Toepassing van het CI bij volwassenen is 5% of minder in de vijf onderzochte landen.

De redenen voor deze geringe toepassing bleken onder andere te zijn:

  • Geringe bekendheid met de voordelen van het CI bij de bevolking in het algemeen maar ook in de medische wereld;
  • Het gebrek aan structurele verwijzingstrajecten;
  • Politieke vraagstukken aangaande de dovengemeenschap, met name in de VS;
  • Financiële vraagstukken met betrekking tot verstrekking van CI door particuliere verzekeraars (USA), andere verzekeraars of overheidsinstanties;
  • Relatief strenge toegangseisen, met name in Japan.

De artikelen in de speciale editie ‘Access to Cochleair Impantation’ bespreken al deze zaken. Men hoopt dat door dialoog en het kweken van begrip alle in aanmerking komende kinderen en volwassenen de zorg zullen krijgen die ze verdienen en de voordelen van cochleaire implantatie kunnen benutten.

Het onderzoek is georganiseerd door de nieuw opgerichte American Cochlear Implant Allience, een non-profit organisatie bestaande uit CI-experts en vertegenwoordigers van CI-gebruikers die zich inzetten om obstakels omtrent CI te slechten in de VS.

De vooraanstaande arts John K. Niparko stelt: ‘Access to Cochlear Implantation’ geeft een uniek inzicht in de onderliggende redenen voor de geringe toepassing van cochleaire implantatie wereldwijd.