MRI-hoofdband voor mensen met een CI   

Bij sommige aandoeningen is het nodig om een goede diagnose te stellen met een MRI-scan (niet te verwarren met een CT-of PET-scan). In België heet deze vorm van onderzoek NMR-scan.

Doordat MRI of NMR met een sterk magneetveld werkt, is dat problematisch voor mensen met een CI. Alhoewel steeds meer merken CI’s ontwikkelen die wel bestand zijn tegen deze vorm van onderzoek, geldt dat niet voor de oudere types. In sommige gevallen moet de magneet van het CI zelfs operatief verwijderd worden en na de scan weer worden teruggeplaatst.

Momenteel wordt er door een patiënt, in samenwerking met het UMC Utrecht, een hoofdband ontwikkeld die voor minder complicaties zorgt bij het maken van een MRI- of NMR-scan. De eerste resultaten lijken hoopgevend en momenteel wordt de hoofdband vergeleken met de bestaande MRI-kits, die op dit moment gebruikt worden.

https://www.pontesmedical.com/portfolio/mri-band/

Uiteraard houdt OPCI de ontwikkelingen hiervan in de gaten.