Malala, de jongste Nobelprijswinnaar tot nu toe

Deze jonge vrouw heeft een Cochleair Implantaat. Hoewel ze een iconische tiener is geworden, is het feit dat ze een CI heeft, minder bekend. Daarom vertelt OPCI haar verhaal vanuit haar boek. OPCI heeft toestemming gekregen om het gedeelte van haar boek over haar CI-operatie te publiceren.

Eerst wat achtergrondinformatie over Malala Yousafzai.
Malala Yousafzai (1997) is een kinderrechtenactiviste uit de Swatvallei in Noordwest Pakistan. Haar vader was schoolleider en liet ook zijn dochter naar school gaan, iets wat in Pakistan niet vanzelfsprekend is. Malala is bekend geworden vanwege haar strijd voor meisjes om naar school te mogen. Vanaf 2009 hield ze onder een pseudoniem een weblog bij op de website van de BBC. In de vorm van een dagboek schreef ze over haar angsten en gevoelens omtrent de gewelddadigheden van de Taliban in de Swatvallei. Ook schreef ze over het leven van alledag in deze regio, waar sinds de machtsovername door de Taliban in 2007 meisjes werden uitgesloten van onderwijs, er niet naar muziek mocht worden geluisterd, TV’s verboden werden en meer ingrijpende  beperkingen van kracht werden. Haar blog werd al snel in Pakistan bekend en later ook in het Engels vertaald. In 2011 werd haar pseudoniem onthuld, toen ze werd genomineerd voor de International Kindervredesprijs (die ze dat jaar overigens niet kreeg).

Op 9 oktober 2012 schoot een Talibanstrijder haar doelgericht en van dichtbij neer, toen ze op weg van school naar huis was. Een kogel ging dwars door haar hoofd en hals en Malala raakte zwaar gewond. Ook twee andere meisjes in de bus werden beschoten, maar hun verwondingen waren minder ernstig. Na een eerste operatie in een Pakistaans ziekenhuis, werd ze op 15 oktober overgevlogen naar Groot-Brittannië, waar ze een verdere specialistische behandeling kreeg in een ziekenhuis in Birmingham. Dit ziekenhuis heeft een speciale afdeling voor gewonden uit conflictgebieden. Tevens was ze hier beter beschermd tegen aanslagen van de Taliban, die haar nog steeds bedreigden. In 2013 kreeg Malala’s vader een baan op het Pakistaanse consulaat in Birmingham, zodat de familie bij haar kon blijven in Groot-Brittannië.

Begin februari 2013 onderging ze haar laatste operaties en kreeg ze een cochleair implantaat op haar linkeroor. Nog tijdens haar revalidatie zette ze haar strijd voor onderwijs aan meisjes en vrouwen voort. Zo richtte ze samen met haar familie het Malala Fonds op, een fonds om meisjes te helpen naar school te gaan, overal ter wereld. In 2013 schreef ze ook haar boek ‘Ik ben Malala’. In oktober 2014 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede, samen met de Indiër Kailash Satyarthi. Ze werden onder meer onderscheiden voor hun ‘strijd tegen de onderdrukking van jongeren en het recht van alle kinderen op onderwijs’.

Malala schreef in haar boek ‘Ik ben Malala’ over haar operaties:
“ Terwijl ik in de operatiezaal lag, had de chirurg die mijn aangezichtszenuw had gemaakt, de oplossing gevonden voor mijn beschadigde linker trommelvlies. Hij plaatste een klein elektronisch apparaatje, dat een cochleair implantaat wordt genoemd, in mijn hoofd, vlakbij mijn oor, en vertelde me dat ze over een maand het externe deel op mijn hoofd zouden aanbrengen en dat ik weer gewoon zou kunnen horen. De drie operaties duurden bij elkaar vijf uur, maar ik had niet het gevoel dat ik een zware operatie had ondergaan. Na vijf dagen mocht ik alweer terug en naar mijn appartement.

Toen de ontvanger een paar weken later achter mijn oor werd geplaatst, hoorde mijn linkeroor voor het eerst weer ‘piep piep’. Eerst klonk elk geluid als een soort robotgeluidje, maar dat werd al snel veel beter. Wij beseffen vaak niet hoe geweldig God is. Hij heeft ons een buitengewoon brein gegeven en een gevoelig, liefdevol hart. Hij heeft ons met twee lippen gezegend waarmee we kunnen praten en onze gevoelens kunnen uiten, twee ogen die een wereld vol kleur en ander moois kunnen zien, twee voeten zodat we ons levenspad kunnen volgen, twee handen die werk voor ons verrichten, een neus die heerlijke geuren kan ruiken en twee oren om de taal der liefde te kunnen horen.

Zoals ik met mijn oor had ervaren, leer je de kracht van elk afzonderlijk orgaan pas kennen op het moment dat je dat kwijtraakt.”


Titel: ‘Ik ben Malala’
Auteur: Malala Yousafzai, met medewerking van Patricia MacCormick
Co-auteur: Christina Lamb
Vertaald door: Margriet Visser,Nina West
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000331536
Prijs: € 19,99
Ook verkrijgbaar als e-book: ISBN 9789000331543, prijs € 9,99