Onderzoek effect CI op tinnitus

Geerte Ramakers onderzoekt in proefschrift onder meer effect van cochleaire implantatie op tinnitus

Na cochleaire implantatie ervaart het grootste deel van de patiënten een vermindering van tinnitusklachten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Geerte Ramakers, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Een minderheid van de patiënten ondervindt echter verergering van de tinnitusklachten en het komt ook voor dat patiënten pas na cochleaire implantatie tinnitusklachten ontwikkelen.

Het proefschrift laat tevens zien dat de subjectieve gehoorervaringen van patiënten niet altijd overeenkomen met de objectief gemeten gehoorprestaties. Daarom is het noodzakelijk om in de evaluatie van cochleaire implantatie behalve metingen ook vragenlijsten te gebruiken.

Dit interessante (Engelstalige) proefschrift is te vinden onder de volgende link (PDF). Een Nederlandstalige samenvatting is te vinden op de pagina’s 161-165 van het proefschrift