Keuzewijzers CI en plotsdoofheid in de maak

Stel je voor: Je bent ineens plotsdoof. Wat doe je dan? Hoe kan je nog communiceren? Welke hulpmiddelen en ondersteuning zijn er? En hoe kun je je leven opnieuw op de rails krijgen?

Voor veel mensen vormt de zoektocht naar antwoorden op deze vragen een doolhof waarin ze al snel verdwalen. Als ze überhaupt al weten dat er bijvoorbeeld hulpmiddelen en ondersteuning mogelijk zijn. Er zijn nogal wat mensen die een lange, frustrerende en energievretende zoektocht afleggen op weg naar oplossingen. Terwijl veel van de antwoorden al bekend zijn. Daarom werken alle doven- en slechthorendenorganisaties samen aan een speciale keuzewijzer. Die helpt u snel de weg te vinden in de voorzieningen, hulpmiddelen en mogelijkheden die er zijn voor plotsdoven. Bovendien helpt de keuzewijzer om voor uzelf goed in kaart te brengen wat voor u belangrijk is in deze moeilijke situatie.

Ook voor CI
Er komen twee keuzewijzers: één voor plotsdoofheid en één voor CI (Cochleair Implantaat). Want ook als u een CI overweegt, duiken er veel vragen op. Is zo’n CI wel wat voor mij? En hoe kom ik daar achter? Wat valt er te kiezen bij de verschillende CI-teams en welk aanbod past het beste bij mij? Heb ik invloed op het merk CI? En zo ja: welke keuze is dan voor mijn situatie het beste? Te vaak horen we dat mensen soms jaren later ergens achter komen waarvan ze zeggen: ‘Als ik dat eerder had geweten…’. De CI-keuzewijzer helpt mensen die overwegen een CI te nemen bij het vormen van een goed beeld van alle mogelijkheden en hoe ze daar voor zichzelf de beste koers in kunnen bepalen.

Samenwerking
De keuzewijzers worden gemaakt in een samenwerkingsproject met alle doven- en slechthorendenorganisaties. Het project staat op het punt van beginnen en neemt ruim een jaar in beslag. We houden u op de hoogte!