Een tolk naast een CI? Ja, zeker!

Wist u dat er 480 mensen naast hun CI ook een tolk inzetten? De tolk kan een essentiële rol spelen voor een CI-gebruiker, voornamelijk in de energiebalans.

Door het inzetten van een tolk, zowel een schrijf- als gebarentolk, kun je energie besparen in het luisteren. Daarnaast weet je als CI-gebruiker zeker dat je alle informatie hebt meegekregen, het maakt je een stuk zekerder!

Sommige audiologen zien de tolkvoorziening als een concurrentie van de CI, maar dat is niet nodig. Een tolk is een belangrijke aanvulling op de CI. Door een CI is het mogelijk geluiden te leren herkennen, maar het betekent niet dat je vergaderingen, een gesprek bij de dokter of de sportcoach volledig kunt volgen. In dit soort situaties kun je een tolk inzetten.

Wanneer heb je recht op een tolk?
Voor audiologen en KNO-artsen geldt als criterium voor slechthorendheid een gehoorverlies vanaf 35 decibel aan het beste oor. Dit is ook het formele criterium om in aanmerking te komen voor een vergoeding van hoorapparatuur en het recht hebben op een voorziening voor tolkuren. De ervaring is dat het inzetten van een tolk voor zowel doven als slechthorenden een grote meerwaarde heeft. Voor advies over het inzetten van een tolk, het aanvragen van een tolkvoorziening en alle andere vragen kun je altijd terecht bij Tolkcontact.

De feiten op een rijtje

  • De audioloog is een belangrijke schakel in het geven van voorlichting over de mogelijkheden van het inzetten van een gebaren- of schrijftolk.
  • Elke dove/ slechthorende persoon kan een tolk inzetten.
  • Vanaf een verlies van 35dB aan het beste oor heb je recht op een tolk.
  • Een tolk wordt vergoed vanuit een individuele voorziening.
  • Het regelen van een tolk kan via Tolkcontact.Tolknet logo

Kijk voor advies en meer informatie over het inzetten van een gebaren- of schrijftolk op www.tolkcontact.nl.