Amerikaanse universiteit werkt aan horen met je tong

Veel (plots)dove en zwaar slechthorende mensen gebruiken een cochleair implantaat. Een cochleair implantaat is echter niet goedkoop.

En het brengt, net als alle operaties, ook risico’s met zich mee. Een team van wetenschappers aan de Colorado State University werkt aan een alternatief: horen met je tong. En nee, dat is geen vroege 1 aprilgrap.

Knisperen op je tong
De onderzoekers hebben een apparaatje voor op de tong ontwikkeld dat via bluetooth verbonden is met een klein microfoontje in het oor. Het microfoontje vangt de geluiden op en stuurt deze, omgezet in patronen, naar het apparaatje op de tong. Dat apparaatje zendt impulsen uit die de gebruiker herkent als geluid. Volgens een van de onderzoekers voelen de impulsen die het apparaatje uitzendt als knisperen op je tong. Overigens moet de gebruiker, net als bij een cochleair implantaat, deze impulsen eerst wel leren herkennen als geluid.

Goedkoper dan cochleair implantaat
Op dit moment is het apparaatje nog verre van ideaal. Zo is het nog onhandig groot en kunnen gebruikers een stroomschokje krijgen. Maar de onderzoekers verwachten dat het op termijn een alternatief wordt voor een cochleair implantaat. Hoewel het apparaatje waarschijnlijk enkele duizenden euro’s zal gaan kosten, stellen de onderzoekers dat het nog altijd goedkoper is dan een cochleair implantaat en dat de gebruiker geen operatie hoeft te ondergaan.

Bron: Doof.nl, Scientias