Speciaal concert van Kyteman voor Vera

Met je CI genieten van muziek? Twee maanden geleden deed Vodafone een oproep voor mensen die net een CI hadden gekregen en die graag voor het eerst (weer) naar een concert zouden willen gaan…

Het resultaat is nu bekend. Op 25 augustus kreeg de dove Vera van Dijk een speciaal op haar CI afgestemde concert van Kyteman.

Nadat de vraag werd gesteld: ‘Welk liedje móet je beslist hebben gehoord als je voor het eerst naar muziek kon luisteren?’, droegen duizenden mensen hun zelf gekozen liedjes aan. Uiteindelijk werd het nummer ‘Stay with me’ van Sam Smith geselecteerd. Doordat Vera met haar CI niet alle tonen even goed van elkaar kan onderscheiden, heeft Kyteman het liedje bewerkt. Het nummer is zo gecomponeerd, dat het aansluit op de geluidskwaliteit van Vera en perfect bij haar binnenkomt.

Samen met haar vrienden en familie genoot Vera van het concert. “Mijn avond kan niet meer stuk! De manier waarop Kyteman het orkest aanstuurde en zo’n zuiver geluid maakte, bezorgde me kippenvel. En de sfeer! Ik heb met familie en vrienden zo genoten. Hoewel ik nooit écht hetzelfde zal horen als horende mensen, kreeg ik nu het gevoel dat ik heel dichtbij kom. De melodieën waren zo gevarieerd. De klanken had ik zonder de bewerkingen van Kyteman niet kunnen onderscheiden. Ik ben dolgelukkig.


Na het concert schoven Vera en Kyteman aan bij Humberto Tan in RTL Late Night. Daar vertelden Vera en Kyteman over hun ervaringen tijdens de aanloop naar het concert. Dit fragment is, helaas zonder ondertiteling, terug te kijken via deze link op YouTube.

Van het concert en de aanloop er naartoe is een korte film van acht minuten uitgebracht. Ook komt er dan een aparte film over het technische aspect uit, waarin te zien is hoe het liedje op Vera’s gehoor werd aangepast. Deze films zijn te zien via deze link.