Het programma DOOF!

Op zondag 7 september 2014 zond RTL4 de eerste uitzending van Doof! uit. In dit driedelig programma worden dove mensen gevolgd die op het punt staan om een CI te nemen. Natuurlijk was OPCI zeer benieuwd naar dit programma.

In de eerste uitzending volgt Natasja Froger Ronald. Ronald is 24 jaar en heeft vanaf zijn geboorte een eenzijdig gehoorverlies. Hier heeft hij zich goed mee weten te redden, totdat hij op zijn 18e ook zijn andere oor geen geluiden meer kon horen. Ronald en zijn ouders beschrijven het als een nachtmerrie. Als ze na diverse onderzoeken horen dat Ronald in aanmerking komt voor een CI, kunnen ze hun geluk niet op. Ook Ronald’s vriendin is hier helemaal blij mee. De operatie verloopt voorspoedig en zodra het implantaat wordt aangesloten, is Ronald in staat om spraak te verstaan. Even later wordt hij zelfs gefilmd terwijl hij aan het bellen is met zijn vriendin. Succesverhaal! Of niet…?

Na afloop van de eerste uitzending bleken de reacties zeer uiteenlopend. Vanuit de horende wereld kwamen massaal positieve geluiden, terwijl dove mensen toch ook zeker kritische punten hadden. Zij hadden liever wat meer nuancering in het programma willen zien.

Doof! geeft haar horende kijkers een indruk hoe het is om doof te zijn in de horende wereld: Ronald geeft een paar keer antwoord op een verkeerd verstane vraag, iets wat regelmatig voorkomt bij dove en slechthorende mensen. Daarnaast is ook het isolement dat sommige doven voelen zichtbaar wanneer Ronald wegloopt van het gesprek tussen Natasja en zijn vriendin, omdat hij dit niet kan volgen. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat een dove regelmatig meemaakt. Daarnaast raken veel mensen steeds meer op de hoogte van het CI door programma’s als Doof!

Toch zijn er ook enkele punten aan te merken op het programma.
Ronald wordt neergezet als een man die, door zijn gehoorverlies, niet in staat is om deel te nemen aan de samenleving. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld. Ronald had gebruik kunnen maken van een schrijftolk om zijn opleiding af te maken en een flitsbel zodat hij weet dat Natasja voor de deur staat. Met zijn passie voor voetbal kon hij bij de KNDSB terecht. Er zijn zoveel mogelijkheden en kansen voor doven!
Daarnaast geeft het programma haar kijkers het idee dat het CI een wondermiddel is, dat alle dove mensen weer horend kan maken. Dit is zeker niet het geval! De effectiviteit en gewenningsperiode van het CI verschilt per persoon en gaat het niet bij iedereen zo makkelijk als het ogenschijnlijk ging bij Ronald. Bovendien zal de dove persoon niet helemaal horend worden door het CI. Een CI-drager zal niet voor 100% alles kunnen verstaan. Daarnaast zijn er momenten waarop men het CI uitdoet, zoals voor het slapengaan. En dat maakt dat een dove nooit helemaal horend zal worden.

OPCI is er erg blij mee dat er steeds meer aandacht komt voor het CI, maar heeft toch ook de stille hoop dat Doof! in de resterende uitzendingen het beeld wat genuanceerder zal brengen.