EenVandaag besteedt aandacht aan voor- en tegenstanders van het CI

Dove en slechthorende mensen kunnen door een cochleair implantaat (CI) weer geluiden waarnemen. Toch ziet niet iedereen dit als een wonder. Op dinsdag 25 februari schonk EenVandaag op Nederland 1 aandacht aan dit onderwerp.

Een cochleair implantaat is een uitkomst, zou je denken. Bij zwaar gehoorverlies bieden hoortoestellen niet altijd die uitkomst. Een CI (een deels operatief ingebrachte hooroplossing) kan dan helpen. Toch zijn er ook tegenstanders, vooral bij families waar het hele gezin doof is. Zij zien het implantaat niet als een verrijking, ze willen hun kinderen niet onnodig laten opereren en ze zijn bang dat de dovencultuur verdwijnt.

Elektrische signalen
Een CI wordt operatief ingebracht en neemt de functie van het beschadigde slakkenhuis over. Het zet geluiden om naar elektrische signalen, die rechtstreeks worden doorgegeven aan de gehoorzenuw. Er zijn in Nederland ongeveer 1,6 miljoen doven en slechthorenden. In 2013 hadden ruim 4.800 kinderen en volwassenen een CI.

Resultaten
EenVandaag spreekt met een gezin dat heel blij is met het cochleair implantaat en met een gezin dat een implantatie absoluut niet ziet zitten. Ook vertelt professor Grolman over de resultaten na een cochleaire implantatie. Zijn er door deze ontwikkeling straks geen doven en slechthorenden meer?

Gemist?
Heb je de uitzending gemist? Bekijk hier het item.