Terugblik op de OPCI DAG van 21 september 2013

Dit jaar kwamen 130 bezoekers naar de jaarlijkse ontmoetingsdag die daarmee geheel was volgeboekt! Tijdens de door OPCI georganiseerde ontmoetingsdagen staat het lotgenotencontact centraal maar er wordt ook altijd een thema behandeld. Het thema van deze dag was: ‘Telefoneren met een CI’.

OPCI DAG 21 september 2013.

Telefoneren met een CI
De mens is een sociaal wezen en wil graag communiceren. Niet kunnen communiceren maakt ons ongelukkig en telefoneren is een belangrijk communicatiemiddel. Tiny Hanssen haalde in haar openingspraatje aan wat Inge Doorn eerder schreef over de problemen en teleurstelling waarmee Inge’s dochtertje werd geconfronteerd bij het telefoneren. Iets wat Tiny herkent. Ook haar man Geert (laatdoof met CI) neemt de telefoon niet meer op. Angst om de fout in te gaan weerhoudt hem daarvan. Zorgelijk want hoe is hij te bereiken? Geert kan inmiddels wel berichten versturen met zijn mobiele telefoon. Gelukkig staat de techniek niet stil, we hebben tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen ter beschikking.

Oorakel
In de met veel belangstelling gevolgde presentatie van Mirjam ten Buuren van Oorakel kwamen verschillende mogelijkheden aan de orde om te telefoneren met het CI:
De gewone microfoonstand van het CI en een versterkte telefoon.
De ringleidingstand van het CI en een telefoon met ingebouwde ringleiding.
De ringleidingstand van het CI en een inductielus, een soort ringleiding om de nek.
Directe aansluiting van Solo apparatuur.
Snoertjes die je CI verbinden met de telefoon.
CI streamers (accessoires voor het CI die via bluetooth draadloze met het CI verbonden worden)

GGMD OORzaken
Karla van der Hoek vertelt over haar werk als voorlichter over hulpmiddelen en voorzieningen bij GGMD OORzaken. In haar presentatie behandelt ze o.a. omgaan met slechthorendheid, spraakafzien (liplezen), gebarentaal, hulpmiddelen en voorzieningen en akoestiek. GGMD staat voor geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening voor doven en slechthorenden. Bij GGMD OORzaken in Gouda kan men op afspraak terecht kan voor advies op maat en uitproberen van hulpmiddelen in de demonstratieruimte.

Nog meer informatie
Enkele leveranciers van cochleaire implantaten (CI) stellen zich voor: Advanced Bionics, Cochlear, Med-El. De laatste geeft samen met Comfort Audio en enkele deelnemers een demonstratie over de mogelijkheden van CI en telefoneren.

Zelf invullen
Het tweede deel van de dag konden de gasten zelf invullen. Contacten leggen en ervaringen uitwisselen, de stands bezoeken of wandelen door het mooie Leudal. Ter afsluiting was er een heerlijk buffet. “Dezelfde avond kwamen er al positieve reacties binnen” zo vertelde Geert Hanssen, medeorganisator van deze dag.