Zeer geslaagde OPCI contactdag ‘CI en muziek’

Het zit er weer op; de 5de OPCI lotgenoten contactdag te Heythuysen. Het eerste lustrum was een feestje waard en… een feestje werd het. Na een feestelijk ontvangst en verschillende welkomstwoordjes begon het inhoudelijke deel van de dag.

15 september 2012 te Heythuysen

Het zit er weer op; de 5de OPCI lotgenoten contactdag te Heythuysen. Het eerste lustrum was een feestje waard en… een feestje werd het. Na een feestelijk ontvangst en verschillende welkomstwoordjes begon het inhoudelijke deel van de dag.

Het thema van deze dag was : CI en muziek. Voor goed horenden is luisteren naar muziek heel normaal, maar voor mensen met een CI is dat meestal niet zo vanzelfsprekend en daarom stond deze bijeenkomst dan ook in het teken van muziek. Hoor je muziek met een CI?…. Hoe ervaar je het luisteren naar muziek ? En…. kan je opnieuw leren te genieten van muziek? José Verheul en Paul Konings en zijn dochter Irene kwamen hun ervaringen delen.

Presentatie Jose Verheul

José vertelde over haar hoorverleden en haar CI. Haar eerste ervaring met het luisteren naar muziek met het CI was een desillusie. Het klonk nergens naar en dat was een grote teleurstelling. Een tijd later, tijdens een auto rit, zette ze toch nog maar eens een muziekje aan en de verrassing was dan ook groot toen de muziek weer als muziek klonk en de zangstem weer herkenbaar was. Dit was voor haar een heel emotioneel moment. Vanaf dat moment ging er weer een wereld voor haar open en heeft ze daarna samen met Ruud Mourik een aantal muzikale activiteiten georganiseerd. Iedereen beleeft muziek op een andere manier, maar voor velen is luisteren naar muziek wel iets heel emotioneels. Jose liet fragmenten horen van verschillende muziekinstrumenten en gaf ze tips over CI, horen en muziek.

Presentatie Paul Konings
Na de pauze nam Paul Konings het woord en ook hij vertelde over zijn eigen ervaringen. Eerst over zijn hobby, muziek en gitaar spelen. Daarna vertelde hij over het gemis daarvan door zijn toenemende slechthorendheid. Nadat hij een CI gekregen had stimuleerde zijn dochter Irene hem om toch maar weer de draad op te pakken. Hij begon voorzichtig te oefenen met naar muziek luisteren en zo misschien ook weer de gitaar te kunnen bespelen. Ook bij hem was de teleurstelling groot toen dit niet meer zo goed klonk als dat hij gehoopt had. Het geluid klonk allemaal te monotoon. Hij moest gaan spelen vanaf bladmuziek en hij kon er zijn gevoel niet meer in kwijt. Pas nadat hij een nieuw gehoorapparaat erbij gekregen had en het CI en het hoortoestel goed op elkaar afgestemd waren, kon hij weer genieten van muziek. Het was in het begin een beetje uitproberen, eerst het CI harder, hoorapparaat zachter en daarna andersom. Daardoor ontdekte hij de perfecte samenwerking van beide apparaten die hem in staat stelden weer muziek te maken en er ook van te kunnen genieten. En dat hebben we gehoord want ook wij hebben genoten. Paul en zijn dochter Irene hebben een fantastisch optreden verzorgd, die velen kippenvel bezorgde. De liedjes wisselden zich af met het gesproken woord en zodoende was het een mooie verrassende presentatie. Voor de horende partners was het ook een belevenis om hun partner (met CI) te zien opleven en genieten van deze dag.

Naast deze twee hoofdpresentaties hebben ook de fabrikanten Cochlear, Advanced Bionics en Med-El korte presentaties gegeven. Als sponsor hebben zij geholpen deze dag mogelijk te maken.

Deze prachtige dag is georganiseerd door Geert en Tiny Hanssen. Geert Hanssen is regio contactpersoon van OPCI in Maastricht. Wij zijn ontzettend blij, dat zij er weer zo’n mooie dag van hebben weten te maken.

Kijk ook de foto’s van de dag.