Vaccinatie voor CI-dragers

Vorig jaar is er al gesproken over het nut en de noodzaak van de griepprik voor CI-dragers. Het RIVM heeft voor dit jaar het onderstaande bericht gemaakt over de griepprik speciaal voor CI-dragers.

 

Griepprik voor dragers cochleair implantaat
In deze periode valt die bij veel mensen weer op de mat; de uitnodiging voor de griepprik. Huisartsen bieden de griepprik gratis aan bij ouderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen. Hiermee beschermen we mensen die meer risico lopen om (ernstig) ziek te worden door griep. Sinds dit jaar krijgen ook dragers van cochleaire implantaten (CI) een uitnodiging voor de griepprik.

De Gezondheidsraad adviseert welke groepen de griepprik aangeboden krijgen. In september 2021 adviseerde de Gezondheidsraad om ook dragers van CI’s uit te nodigen. Indirect kan griep bij mensen met een cochleair implantaat grote gevolgen hebben. Griep kan leiden tot een infectie met een bacterie die een hersenvliesontsteking (meningitis) kan veroorzaken. De griepprik is de beste bescherming tegen griep en kan daardoor een mogelijke oorzaak van hersenvliesontsteking wegnemen.

Uitnodiging of zelf melden bij huisarts?
De meeste dragers van een cochleair implantaat zullen een uitnodiging krijgen van hun huisarts. Maar we verwachten dat een aantal dragers geen uitnodiging krijgt. Dit komt doordat de registratie bij de huisarts niet altijd volledig is. Heeft u een CI, maar krijgt u geen uitnodiging? Neem dan zelf tussen 1 oktober en 31 december contact op met uw huisarts om de vaccinatie in te plannen. De meeste uitnodigingen vallen tussen 1 oktober en medio november op de mat.

Wat is griep en hoe werkt de griepprik?
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Er zijn veel verschillende soorten. In de griepprik zitten onschadelijke stukjes van vier verschillende griepvirussen die deze herfst en winter in Nederland verwacht worden. Ze kunnen geen griep veroorzaken. De griepprik zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen de vier griepvirussen die in de griepprik zitten.

Twee weken na de griepprik heeft u een optimale bescherming opgebouwd. Wordt u na deze twee weken besmet met één van de griepvirussen uit de griepprik? Dan kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Hierdoor heeft u een kleinere kans om griep te krijgen. Als u toch de griep krijgt, wordt u vaak minder ernstig ziek. De bescherming door de griepprik duurt ongeveer 6 maanden. Daarom is het belangrijk ieder jaar de griepprik te halen. Ook omdat ieder jaar de griepprik aangepast wordt aan de griepvirussen die in het najaar verwacht worden in Nederland.

Wilt u meer informatie lezen over de griepprik? Bezoek dan de website van het RIVM.


Dit bericht is opgesteld door het RIVM. OPCI is niet inhoudelijk verantwoordelijk.