Wereld CI-dag

Op 25 februari 1957 gaven twee Franse artsen, André Djourno en Charles Eyres, min of meer per toeval het startsein voor de ontwikkeling van het cochleaire implantaat (CI). Zij wisten toen niet welke vlucht de ontwikkelingen van de CI in die 64 jaar zouden nemen.

Inmiddels is het CI een zeer succesvol hoorhulpmiddel geworden. Het wordt door de meeste CI-dragers dan ook met volle tevredenheid gedragen. Dit is onlangs weer heel duidelijk geworden uit de enquête die OPCI in het najaar van 2021 heeft laten uitvoeren. Naast heel veel ervaringen die er genoemd worden, is de tevredenheid over hun CI toch wel een van de belangrijkste uitkomsten. Van de mensen die de enquête hebben ingevuld zegt:

  • 51 % zeer tevreden te zijn
  • 35 % tevreden
  • 11 % niet tevreden/niet ontevreden
  • 2% ontevreden
  • 1% zeer ontevreden

Deze cijfers worden extra versterkt door het feit dat 90 % van de respondenten zegt een ander een CI aan te raden als hij/zij daarvoor in aanmerking komt. Wat ons betreft spreken deze cijfers boekdelen en is het meer dan terecht dat er elk jaar op 25 februari aandacht is voor Wereld CI-dag.