Erasmus MC Rotterdam start actie m.b.t. de mondkapjesplicht

Vanaf vandaag zijn mondkapjes verplicht in alle publieke binnenruimtes. Het Gehoor- en Spraakcentrum en het CI-team van het Erasmus MC wil daarom vanaf vandaag extra aandacht vragen voor de moeilijkheden die
slechthorenden momenteel ervaren in de communicatie.

Vorige week donderdag ontstond het idee i  n korte tijd: een actie om mensen met slechthorendheid mogelijk nét dat extra zetje te geven dat ze nodig hebben om voor zichzelf op te komen. Nienke Homans, de bedenkster van de kaartjes, zegt: ‘Mensen die slechthorend of doof zijn, vinden het vaak vervelend om aan te geven dat ze niet alles verstaan. En nu iedereen een mondkapje moet dragen, wordt én de geluidskwaliteit minder maar ook is er geen mogelijkheid meer tot liplezen. We hebben nu veel patiënten die daardoor veel extra problemen in de communicatie ervaren.

Daarom hangen er op de afdeling KNO en Gehoor- en Spraakcentrum vanaf vandaag posters om mensen er op attent te maken dat ze vooral aan moeten geven dat ze slechthorend zijn. In dat geval kan de behandelaar in veel gevallen gebruik maken van een face shield waardoor liplezen weer mogelijk is.

Op de afdeling zullen voor de geïnteresseerden daarnaast ook ludieke buttons verspreid worden die slechthorenden kunnen dragen om aan te geven dat ze slechthorend zijn en dat mondkapjes de communicatie voor hen bemoeilijkt.

Plaatje maakt duidelijk hoe slechthorenden door mondkapje niet verstaan

Als laatste zijn er ook nog kaarten verkrijgbaar. Deze komt als nieuweling in de serie kaarten die voor velen inmiddels bekend zijn. Ook deze kaart maakt duidelijk dat het voor slechthorenden zeer moeilijk is om te verstaan als mensen een mondkapje dragen. ‘We volgen binnen de afdeling KNO natuurlijk alle regels van het RIVM maar we willen wel laten zien dat we de moeilijkheden van onze patiënten goed begrijpen en hierin mee willen denken.’


Dit bericht is door Erasmus MC opgesteld. OPCI is niet inhoudelijk verantwoordelijk