Cochleair Implantaat, dat verzeker je toch zeker?

Vier jaar geleden, op 19 juli 2016, verscheen dit bericht (klik). Twee jaar later, op 7 oktober 2018, verscheen er een aanvulling (klik). Inmiddels zijn we weer twee jaar verder, tijd voor een nieuwe aanvulling.

Een belangrijke reden hiervoor is de vraag op Facebook over het al dan niet verzekeren van een CI-processor. Die vraag is heel snel een hot topic waarover iedereen een mening lijkt te hebben. Veelvoorkomende antwoorden zijn:

  • “Ik heb er nooit iets mee, dus ik verzeker hem ook niet.”
  • “Dat is mij allemaal veel te duur.”
  • “Als er wat is, krijg je heus wel een nieuwe van het ziekenhuis.”
  • “Nee joh, helemaal niet nodig om een speciale CI-polis af te sluiten, dat valt onder je inboedelverzekering.”

Opmerkelijk is dat zoveel CI-dragers dit soort uitlatingen doen. Deze opmerkingen zijn vaak twijfelachtig of volstrekt onjuist. Meerdere CI-dragers hebben deze onjuistheden ervaren met vaak heel nare gevolgen.
Voor OPCI is dit een reden om hier opnieuw aandacht aan te schenken.

Laat héél duidelijk zijn: bij schade door verlies, diefstal of een dom ongelukje door jezelf veroorzaakt, zullen het CI-centrum en de zorgverzekeraar géén nieuwe processor beschikbaar stellen. Bij dit soort calamiteiten heb je echt een verzekering nodig.

Een groot misverstand is dat CI-processor en toebehoren zijn verzekerd via je inboedelverzekering. Dit is alleen het geval als dat schriftelijk is vastgelegd en de polisvoorwaarden het niet uitsluiten. Bij een inboedelverzekering met een beperkte dekking, vaak de goedkoopste variant, zijn CI en toebehoren niet verzekerd.

Nog een paar misverstanden:

  • Schade in het buitenland? Er is alleen sprake van vergoeding als je polis dekking geeft in Europa of daarbuiten.
  • Vergoeding van de nieuwwaarde bij totaalschade? Dat is alleen het geval als in de polisvoorwaarden staat dat de afschrijvingsregeling niet van toepassing is.

Je CI-processor en toebehoren zijn zéker niet altijd optimaal verzekerd middels een inboedelverzekering. Doe hiernaar zorgvuldig navraag bij je verzekeraar of tussenpersoon en zorg er ook voor dat afspraken hierover schriftelijk vastgelegd zijn.

Speciale CI-polissen zijn wat duurder, maar bieden een vollediger dekking en een gunstiger afschrijvingsregeling dan de gewone inboedelverzekering.

In de huidige coronatijd neemt het aantal mensen met financiële problemen toe. Verzekeringspremies betalen kan er dan wel eens bij inschieten. Doet zich dat voor, neem dan contact op met je verzekeraar. Vaak is een regeling mogelijk. Betaal je niet en heb je daarover geen contact gehad met je verzekeraar en ontstaat er schade aan je CI-processor of toebehoren? Dan keert de verzekeraar niets uit.

Over corona en mondkapjes: het afdoen of opzetten van een mondkapje is voor sommigen lastig. Er is een grotere kans op schade doordat de processor van je hoofd valt. Ben je niet of niet volledig verzekerd? Realiseer je dan dat mogelijke gevolgen heel groot kunnen zijn.

De moraal van dit verhaal? Weet waar je voor kiest. Ga niet uit van goedbedoelde ‘adviezen’ op o.a. Facebook. Doe in de plaats daarvan een verzekeringscheck door je verzekeraar of tussenpersoon.