Snellere toegang tot CI in België

Persmededeling

Wie slecht hoort, krijgt sneller toegang tot gehoorimplantaat

BRUSSEL, 30/08/2019. – Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt cochleaire implantaten toegankelijk voor meer patiënten. Vandaag krijgen elk jaar 329 Belgen zo’n implantaat terugbetaald van de gezondheidszorgverzekering. Dankzij de nieuwe terugbetalingscriteria komen er daar straks naar schatting 362 bij.

Minister De Block (Open Vld): “Dit is een belangrijke stap vooruit. Zo’n implantaat kan de levenskwaliteit van heel wat mensen gevoelig verbeteren.”

Cochleaire implantaten1 zijn gesofisticeerde (geavanceerd, red.) elektronische hoorapparaten voor mensen met ernstige gehoorschade bij wie een klassiek hoorapparaat niet of onvoldoende werkt. Vandaag worden ze terugbetaald voor mensen die aan beide oren minimum 85 dB HL2 gehoorverlies lijden en bij wie een traditioneel hoorapparaat geen soelaas biedt.

Dubbel zoveel patiënten
Minister De Block verlaagt die drempel nu naar 70 dB HL. Daardoor komen straks meer dan dubbel zoveel mensen in aanmerking voor terugbetaling. Onder de huidige criteria krijgen 329 patiënten per jaar een cochleair implantaat terugbetaald. Met de nieuwe criteria komen er daar naar schatting 362 bij.

Voor deze mensen betekent dit een belangrijke verbetering. Zij konden wel al een cochleair implantaat laten inplanten maar moesten dat volledig uit eigen zak betalen. De kostprijs kon oplopen tot 20.000 euro. Dankzij de nieuwe regeling komt daar binnenkort verandering in. De aangepaste terugbetalingscriteria treden eind dit jaar in werking.

Nieuw onderzoek
Op dit moment lopen er ook studies naar de impact een cochleair implantaat bij kinderen met unilaterale gehoorschade (gehoorschade aan één oor). Als blijkt dat zij daar baat bij hebben, kan de terugbetaling uitgebreid worden.


1 Verwijzing naar de ‘cochlea’ of het slakkenhuis, een deel van het binnenoor.
2 Decibels hearing level, een maat die gebruikt wordt voor het kwantificeren van gehoorverlies.

Dit persbericht werd door de Belgische overheid beschikbaar gesteld. OPCI is niet inhoudelijk verantwoordelijk