Verslag OPCI-contactdag 14 september 2019 Heythuysen

Voor de twaalfde keer organiseerde OPCI haar jaarlijkse contactdag in het Limburgse Heythuysen. Tegen twaalf uur druppelden de eerste gasten binnen in De Bombardon. Uiteraard waren ook alle standhouders weer aanwezig: De fabrikanten Advanced Bionics, Cochlear, Med-El en Oticon Medical. Daarnaast waren aanwezig Phonak, Multi Care Systems en, voor het eerst dit jaar, Tolkcontact.

Nadat iedereen voorzien was van koffie of thee en een flink stuk echte Limburgse vlaai, konden we naar de zaal voor de lezing. We werden welkom geheten door onze gastvrouw Tiny Hanssen, die
deze contactdag weer samen met haar man Geert had georganiseerd. Daarna was het de beurt aan de voorzitter van OPCI, Hennie Epping.

Vervolgens kwam de gastspreker van dit jaar, Joost Stultiens. Hij is als arts-onderzoeker verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Maastricht en ging ons iets vertellen over het evenwicht, een onderwerp dat door bezoekers was aangedragen. Allereerst kregen we een korte uitleg over hoe het evenwichtsorgaan werkt. Er zijn verschillende ‘soorten’ duizeligheid te onderscheiden. Zo heb je positieduizeligheid, na bijvoorbeeld bukken, je kunt duizelig zijn door de ziekte van Ménière, door een ontsteking, door migraine of door het uitvallen van een of beide evenwichtsorganen. Ook dit uitvallen kan diverse oorzaken hebben. Na een CI-operatie is er ook een kleine kans dat je meer last van duizeligheid kunt hebben. Andersom kan het ook zo zijn dat je juist minder duizeligheidsklachten ervaart. Waarom dat zo is, wordt nog onderzocht.
Door middel van filmpjes werd duidelijk wat het betekent als je geen goed werkend evenwichtsorgaan meer hebt. Vooralsnog is er nog geen behandeling mogelijk bij algehele uitval. Wel zijn er therapieën mogelijk om ermee om te leren gaan. Als de uitval langzaamaan gaat, zijn de klachten meestal anders van aard. Dan kun je bijvoorbeeld niet meer scherp zijn tijdens bewegingen zoals fietsen of hardlopen.

In de pauze was er tijd om met elkaar in gesprek te gaan, iets wat altijd erg wordt gewaardeerd. Ook de standhouders werden weer goed bezocht. Na de pauze beantwoordde de heer Stultiens vragen van bezoekers.

Daarna was er een lezing door Marianne Hoge. Zij heeft ruim veertig jaar Ménière en sinds 2010 een CI. Zij vertelde nog wat meer over de verschillende soorten duizeligheid. Marianne benoemde verschillende oorzaken. Een groot onderscheid moet gemaakt worden tussen plotselinge, op zichzelf staande vormen van duizeligheid en aanvallen die steeds terugkomen. Onder de eerste categorie vallen duizeligheden als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval, een ontsteking of een hersenbloeding. Ook de ziekte van Ménière hoort hierbij.
Aanvallen van (draai)duizeligheid die steeds terug keren kunnen in duur variëren van enkele seconden tot ongeveer een etmaal, mede afhankelijk van de oorzaak. Een aandoening die vrij regelmatig voorkomt, vooral bij ouderen, is positieduizeligheid (BPPD). De oorzaak ligt in losliggende kristallen (gruis) in het evenwichtsorgaan. De duizeligheid kan je zomaar overvallen, door een beweging te maken met je hoofd, zoals omdraaien in bed of iets oprapen. Een KNO-arts of fysiotherapeut kan een zogenaamde Epley-beweging met je doen, waarna de duizeligheid weggaat. Een andere aandoening waarbij duizeligheid een van de symptomen is, is de ziekte van Ménière. De oorzaak van deze ziekte is tot op heden nog niet bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met overdruk in het binnenoor. De symptomen zijn:

  • Plotseling opkomende aanvallen van draaiduizeligheid
  • Duur: 20 minuten tot ongeveer 12 uur
  • Gehoorverlies
  • Oorsuizen
  • Een vol gevoel in het oor
  • Soms ook misselijkheid, braken en transpireren

Zelf is het haar plotseling overkomen tijdens een vakantie. Haar remedie is vooral je levensstijl aanpassen en je grenzen aangeven. Daarnaast helpt vaak een prismabril en vestibulaire revalidatie. Hierbij word je geleerd om niet bang te zijn om te vallen. In het uiterste geval kan een operatie overwogen worden, maar dit wordt in Nederland zelden gedaan.

Om een uur of vijf stond er een heerlijk buffet voor ons klaar en konden we een waardevolle middag afsluiten.

Wil je meer weten over evenwichtsaandoeningen, kijk dan op de website van ‘de negende van…’ naar dit document.