Nieuw implantaat van Advanced Bionics

Zorgeloze MRI met het HiResTM Ultra 3D cochleair implantaat van Advanced Bionics

Vianen, 10 juli 2018 – Advanced Bionics introduceerde tijdens het voorbije CI2018 congres in Antwerpen het HiResTM Ultra 3D cochleair implantaat. Dit nieuwe implantaat werd gebouwd op het HiResTM Ultra platform en is MRI veilig. Zonder gedoe en zonder pijn kunnen CI-dragers met dit implantaat een MRI-onderzoek ondergaan. Zelfs voor hoge resolutie MRI-onderzoeken is er géén noodzaak om de interne magneet te verwijderen of een hoofdbandage aan te brengen.

Dit cochleaire implantaat is het eerste in zijn soort waarbij de interne magneet zichzelf in de 3 dimensies oriënteert ten opzichte van de magnetische veldlijnen van een extern magnetisch veld. Dit laat de CI-drager toe om zich vrij te bewegen in het sterke magnetisch veld van de MRI-machine zonder dat er sprake is van pijn of ongemak, en zonder dat er enige beperking is wat betreft de positie van het hoofd. Met 2-dimensionele magneten mag het hoofd niet meer dan 30° gedraaid worden om te vermijden dat de patiënt pijn zal ondervinden.

Eerder kregen CI-dragers en chirurgen te maken met het sterke magneetveld van MRI-machines die kracht op de magneet uitoefenden, waardoor torsie en daaropvolgende pijn kon ontstaan als de magneet in situ bleef, zelfs met hoofdverband. Het was gebruikelijk om de magneet te verwijderen voor MRI-onderzoeken met hoge resolutie, waarbij een poliklinische operatie nodig was en het gehoor van de patiënt tijdens het genezingsproces werd onderbroken.

MRI-onderzoek is een standaardprocedure voor zorgprofessionals en met dit in het achterhoofd heeft AB een nieuwe magneettechnologie ontwikkeld die compatibel is met MRI-onderzoeken, wat gemoedsrust brengt voor patiënten bij eventueel toekomstige gezondheidscomplicaties die een MRI-onderzoek noodzakelijk maken.
Met het oog op de toekomst is deze nieuwe technologie ontworpen om het frequent ondergaan van MRI-onderzoek mogelijk te maken zonder verlies van magnetische sterkte of mobiliteit van de magneetcomponenten.

De Ultra 3D-magneettechnologie is ingediend voor goedkeuring door de regelgevende instantie en zal naar verwachting in de komende maanden beschikbaar zijn op de Europese markt.

Contactpersoon: Chantal van Zadelhoff
tel. +31 (0) 88 600 88 85
Chantal.vanZadelhoff@AdvancedBionics.com

Dit persbericht werd beschikbaar gesteld door Advanced Bionics. OPCI is niet inhoudelijk verantwoordelijk