“Cochleair Implantaat: Geen grenzen meer”. De slogan voor de Internationale Dag van het Cochleaire Implantaat 2018

Simone Botha, heeft vanaf een leeftijd van 22 maanden een cochleair implantaat. Ze is een professioneel danseres en werd uitgekozen om een groep wereldwijde fitness-scholen (‘Virgin Active’) te promoten. Enkele maanden geleden bewerkte het advertentiebureau haar foto zodat het cochleair implantaat verdween. Hiermee lieten zij zien dat de maatschappij nog een hoop te leren heeft over het belang van gelijkwaardigheid en van het uitbannen van vooroordelen.

Ze plaatste de foto op haar Facebookpagina en schreef aan Virgin Active: “Dit is een foto van mij op billboardformaat voor Virgin Active, en als je me niet persoonlijk kent, mis je niet het kleine dingetje op mijn hoofd dat cochleair implantaat heet. Men heeft zonder mijn toestemming het cochleair implantaat verwijderd, en waarom!!?? Omdat het cochleair implantaat op hun schattige fotootje niet past bij van de volmaakte maatschappij van Virgin Active? Nou, raad eens? Het leven is niet volmaakt. Niemand is volmaakt.”

Virgin Active heeft snel de aangepaste foto verwijderd en een afspraak gemaakt met het model: “Wij hebben meteen onze verontschuldigingen aangeboden aan Simone. Wij zullen met Simone samenwerken betreffende voorlichting en de campagne opnieuw uitvoeren, zonder fotoshoppen. Wij geven 100% toe dat het fotoshoppen niet in lijn is met onze normen als bedrijf, evenmin als het welkom dat wij voor iedereen willen hebben.”

Tijdens onze Internationale Dag van het Cochleaire Implantaat 2018 willen wij dit verhaal met iedereen delen om het sociale bewustzijn te verhogen, zoals Simone dat zegt. Dankzij het Cochleair Implantaat zijn er geen grenzen meer!” Haar beroep met muziek is daarvan een zuiver bewijs.

In Europa geeft 10% van de totale bevolking (52.000.000 mensen) aan dat zij aan gehoorverlies lijden, 73% bezoekt een arts, maar slechts 50% van hen wordt doorverwezen naar een professional. Gehoorverlies is een groot probleem voor de gezondheid van de Europese burger. Het dreigt de Europese gezondheids- en maatschappelijke zorg onder enorme druk te zetten als het niet wordt aangepakt. Innovatieve medische technologie, zoals hoorapparaten en –implantaten kunnen de druk in alle opzichten verlichten.

Het Cochleair Implantaat, de CI, is een technisch hulpmiddel dat helpt om de gehoorfunctie te herstellen, zelfs bij de zwaarste gevallen van totaal gehoorverlies (van baby tot bejaarde). Dit gebeurt doordat het CI de gehoorzenuw elektrisch stimuleert.

We moeten het standpunt van onze maatschappij zien te veranderen. De gebruikers van een CI overwinnen dagelijkse allerlei hindernissen, vooral op het gebied van communicatie. We moeten aan de bewustwording van gehoorverlies als een oorzaak van sociaal isolement, depressie en achteruitgang werken. Gehoorverlies kan zowel op geestelijk als lichamelijk gebied de gezondheid aantasten, niet alleen bij baby’s, maar ook voor volwassenen en ouderen, bijvoorbeeld in de geriatrische zorg.

25 Februari is tot Internationale Dag van het Cochleair Implantaat benoemd omdat op die dag in 1957, twee Franse dokters, Andre Djourno en Charles Eyries de eersten waren die de gehoorzenuw stimuleerden door een elektrode te plaatsen buiten het slakkenhuis (de cochlea).

In meer dan 40 landen over de hele wereld worden de hele maand feestelijkheden gepland. Volg ze via #CochlearImplantDay en #CIDay2018 hashtags op Twitter (@eurociu).

Voor meer informatie over gehoorverlies en cochleair implantaat zie: www.eurociu.eu of neem contact op via: info@eurociu.eu

Zie ook: “Manifesto on Hearing Loss and Disability” , waar ‘EURO-CIU’ samenwerkt met ‘Health First Europe’ en andere instanties op dit gebied.

De ‘Coalition on Hearing Loss and Disability’ (samenwerkingsverband op het gebied van gehoorverlies en gehandicaptenzorg) eist concrete acties om gehoorverlies aan te pakken en de toegang tot gehooroplossingen te bevorderen.