Tiende OPCI Contactdag in Heythuysen

Op 2 september is er voor de tiende keer een contactdag georganiseerd in Heythuysen door Geert en Tiny Hanssen. Tien jaar geleden ontstaan vanuit de vragen die ze zelf hadden over CI en die – daar gingen ze vanuit – ook bij anderen zouden leven. En dat bleek inderdaad zo te zijn.

Na tien jaar is de behoefte nog onverminderd groot, dat blijkt uit het feit dat er meer dan 150 mensen hadden ingeschreven voor deze feestelijke bijeenkomst onder het motto ‘Beleef Muziek!’ Voor veel CI-gebruikers is dat geen vanzelfsprekendheid.

Cadeau voor Tiny en Geert Hanssen

De betekenis van muziek
In Cultureel Centrum De Bombardon wordt iedereen welkom geheten door Tiny Hanssen. Zij vertelt wat muziek voor haar, als goed horende, kan beteken: emotie, troost, vrolijkheid, enzovoort. Muziek geeft je vaak herinneringen aan bijzondere gebeurtenissen in je leven. Kortom: muziek kan je heel veel bieden. Maar is muziek voor jullie CI-gebruikers ook zo vanzelfsprekend?

Die vraag wordt voor een deel beantwoord door Hennie Epping, voorzitter van OPCI. Hij vertelt uit eigen ervaring dat de eerste twee jaar dat hij een implantaat had, hij muziek gewoon lelijk vond. Toch bleef het bij hem knagen. Hij is weer begonnen met muziek, soms bekende en soms onbekende muziek. In het begin kwam de herkenning vaak via het ritme en de tekst en dan uiteindelijk het hele nummer. Hij is blij dat hij heeft doorgezet, want nu geniet hij net als Tiny van muziek en gaat ook weer naar concerten en musicals. Voor iedere CI-gebruiker zal muziekbeleving weer anders zijn, maar dat het kan staat voor hem vast.

Voordat het programma begint zet Hennie, Geert en Tiny in het zonnetje en biedt ze namens OPCI een attentie aan.

Dan is het aan de muzikanten om de bezoekers te laten genieten. Uiteraard is er ondersteuning van een schrijftolk, Linda de Bresser, een gebarentolk, Kim Verhooren, en niet te vergeten Lucas Emmens, die de ringleiding zodanig heeft afgesteld dat elk instrument te horen is. Zeker door deze ondersteuning kan er veel genoten worden.

 

Muzikaal verhaal van Paul KoningsPaul Konings met zijn gitaar
Allereerst treedt Paul Konings op. Aan de hand van zijn eigen muzikale verhaal, zowel uit de tijd dat hij nog geen CI had en ook uit de periode met CI, speelt hij voornamelijk gitaar. Ellen Vermeltfoort zingt hierbij. Veel muziek is herkenbaar, en kan door sommige mensen uit de zaal goed meegezongen worden.

 

Idris Eigen muziek met een vleugje Ierland
Vervolgens is het de beurt aan Idris.  Een zevenkoppige muziekgroep die veel eigen muziek speelt met veel invloeden uit Ierland. Ook zij hebben de afstemming van de instrumenten zo zorgvuldig mogelijk gedaan, waardoor het een feest was om het te horen.

 

De WienersMuziek uit de jaren 60-70
Tenslotte de Wieners. Deze twee heren zingen veel nummers uit de jaren zestig en zeventig. Omdat het aantal instrumenten beperkt is komt hun muziek goed over. Dat blijkt wel uit het feit dat er verschillende gasten aan het dansen slaan. De voetjes gingen van de vloer.

 

Natuurlijk waren ook de CI-producenten (Advanced Bionics, Cochlear, MedEl en Oticon Medical) aanwezig, net als de firma Multi Care Systems, Phonak en Resound. Er wordt veel gebruik gemaakt om hen allen te spreken. Door de ruime opzet van de zaal was daar voldoende gelegenheid voor, zowel voor, tijdens als na de optredens.

Ook van de mogelijkheid om met andere CI-gebruikers ervaringen uit te wisselen wordt volop gebruik gemaakt.

Zoals gebruikelijk in Heythuysen wordt de dag afgesloten met een heerlijk buffet.

Geert en Tiny en alle mensen die deze dag hebben mogelijk gemaakt: bedankt voor deze fantastische dag!

Klik hier voor een fotoalbum over deze dag.