OPCI huiskamerbijeenkomsten, ook in de 2e helft 2016!

In 2014 gaven we gehoor aan de wens vanuit onze achterban om kleinschalige bijeenkomsten rondom het cochleair implantaat te organiseren. Inmiddels is het halverwege het jaar 2016. Waar staan we nu en wat kunnen we nog verwachten? Een gesprek met Henk van Rees, ‘drijvende kracht’ achter de bijeenkomsten.

Grote bijeenkomsten van OPCI, informatiebijeenkomsten van leveranciers, gesprekken met audiologen: het bestaat allemaal en is voor iedere (aanstaande) CI gebruikers toegankelijk. In een kleine groep in een rustige omgeving ervaringen delen, tips uitwisselen of gewoon je verhaal kwijt kunnen en herkenning vinden: dat ontbrak. OPCI zag de noodzaak en begon in 2014 met het organiseren van de OPCI huiskamerbijeenkomsten. In februari 2015 was de eerste OPCI huiskamerbijeenkomst in Woerden, bij OPCI voorzitter Hennie Epping een feit. Al snel volgden meer en uiteindelijk zijn er in 2015 12 huiskamerbijeenkomsten gehouden in alle regio’s van het land. Henk van Rees, motor achter de bijeenkomsten, vertelt over de bijeenkomsten van de eerste helft van 2016 en wat verwacht kan worden voor de periode september – december.

Henk, de respons was groot in 2015. Hoe is het verder gegaan?

Ook in 2016 zijn we door gegaan met het organiseren van de huiskamerbijeenkomsten. Vanaf januari tot juli hebben we een serie van 9 bijeenkomsten gedaan met maar liefst een opkomst van een kleine honderd deelnemers. We waren in Leeuwarden, Deventer, Herkenbosch, Den Haag, Haren GN, Woerden, Bovenkarspel, Deventer en Rotterdam.

Kun je wat vertellen over de reacties die je kreeg bij de bijeenkomsten?

Aanstaande CI gebruikers kregen bepaalde informatie die ze bij de CI teams niet kregen, omdat die informatie alleen door gebruikers gegeven kan worden. Voor menigeen was het ook een eerste kennismaking met een schrijftolk, op alle huiskamerbijeenkomsten is onze vaste schrijftolk aanwezig. Meerdere keren zagen we verbazing op het gezicht: een schrijftolk, nu kan ik echt mee doen vanavond! Soms waren het emotionele momenten; een mevrouw die echt aangedaan was, zei: ‘Deze avond heeft me het laatste zetje gegeven, ik hoef niet doof te blijven’. Dat ontroerde mij ook. Een andere deelnemer zei: ‘Wat is er veel mogelijk en jullie hebben veel vooroordelen ontzenuwd’. Weer een ander zei: ‘Waarom is er toch zo weinig tijd bij KNO artsen en audiologen. Jullie vertellen en geven wel antwoorden op de vragen die ik heb’.  Een oudere heer wist niet over welke programma’s hij beschikt. Ter plekke heb ik voorgedaan hoe hij kan schakelen tussen de verschillende programma’s…. en verdraaid, stond het programma er wel tussen, waar hij het meeste baat bij had. Opluchting op het gezicht, bijna huppelend ging hij na afloop naar huis.

Ook veel gelachen; binnen het halfuur drie maal de roep: ‘even stoppen! stroom is op…’ Gastvrouwen en gastheren die een lokale lekkernij presenteerden bij de koffie. Deelnemers die na afloop op de parkeerplaats nog tot 23.30 uur bij de auto bleven napraten. Het is maar een greep uit alle belevenissen.

Het is dan ook vanwege bovenstaande ervaringen dat we volop bezig zijn met de voorbereidingen van een nieuw seizoen OPCI Huiskamerbijeenkomsten.

Is er een limiet gesteld aan het aantal deelnemers?

Ja, zeven en heel soms acht deelnemers is het maximum per huiskamerbijeenkomst. Als de groep groter wordt, kan niet iedereen meer de gelegenheid krijgen om zijn of haar verhaal te doen. Dat is belangrijk zodat iedereen de ruimte krijgt om te vertellen wat er bij hem of haar leeft. Het is van belang dat de mensen onderling informatie uitwisselen en contact maken, en ook daarvoor is een groep van zeven het goede aantal. De gastheer/gastvrouw, de vrijwilliger van OPCI en de schrijftolk maakt de groep van tien aanwezigen compleet.

Is er een vast programma?

‘Een avond heeft inderdaad een vast stramien. We beginnen om half 8. De bijeenkomst duurt in principe twee uur. We starten de avond met een voorstelrondje. Dan vertelt de OPCI vrijwilliger kort over OPCI, wie we zijn en wat we doen. En dan gaan we praten. We letten goed op dat iedereen aan het woord komt.

Welke informatie geeft OPCI?

Wij vertellen over onze ervaringen als CI-gebruiker. Een CI is anders dan een hoorapparaat en we leggen uit waarom. We hebben demonstratie- en informatiemateriaal bij ons. We hebben demo’s van processoren, hulpmiddelen en accessoires van alle vier de merken. En we leggen uit waarvoor de verschillend accessoires dienen en hoe je ze kunt gebruiken. Er is een groot gebrek aan informatie hierover. Simpelweg omdat audiologische en medische centra niet over de tijd beschikken om iedereen uitvoerig wegwijs te maken. Op zo’n avond krijgt iedereen de gelegenheid om de accessoires te bekijken.’

Hoe gaan jullie verder?

In september start de tweede serie bijeenkomsten 2016. Er staan er elf gepland. Eind 2016 komen we dan uit op een mooi getal: in twee jaar tijd maar liefst 33 OPCI huiskamerbijeenkomsten. Voor alle huiskamerbijeenkomsten geldt: ontvangst vanaf 19.15 uur, en einde 21.30.

Aanmelden

Aanmelden per e-mail: henk.vanrees@opciweb.nl.

Hieronder staat een overzicht van de plaatsen en data. Van harte welkom!

Delft dinsdag 20 september
Rotterdam dinsdag 27 september
Emmeloord dinsdag 11 oktober
Vught dinsdag 25 oktober
Alkmaar dinsdag 01 november
Enschede woensdag 09 november
Moordrecht dinsdag 15 november
Zeist dinsdag 22 november
Oudekerk a/d Amstel dinsdag 29 november
Arnhem dinsdag 06 december
Hengstdijk dinsdag 13 december

Groep bijeen in een huiskamerbijeenkomst