Oprichter Advanced Bionics overleden

Donderdag 25 februari jl. is de Amerikaan Alfred E. Mann, oprichter van Advanced Bionics op 90-jarige leeftijd overleden. Mann’s bedrijven ontwikkelden apparaten om dove mensen te laten horen, blinde mensen te laten zien en invalide mensen te laten lopen.

Mann, zoon van een Engelse kruidenier en Poolse zangeres, stond bekend als workaholic. Zijn grote wens was om iets te doen tegen de kwalen van de mensheid. Hij richtte Advanced Bionics Corporation (AB) in 1993 op en bleef voorzitter tot AB in 2004 werd overgenomen door Boston Scientific Corporation. AB ontwikkelde neurostimulerende hulpmiddelen voor verschillende neurale beperkingen. Dit begon met cochleaire stimulators, maar ontwikkelde al snel ook verder naar andere gebieden. In 2008 namen Mann en andere collega’s het gedeelte van AB dat de cochleaire implantaten ontwikkelde weer over van BSC. Dit werd later overgenomen door Sonova Holdings en PercuPort.

Naast Advanced Bionics heeft Mann verschillende bedrijven opgericht die onder andere oplaadbare pacemakers ontwikkelde (Pacesetter), en die systemen ontwikkelen om blinde mensen hun zicht terug te laten krijgen (Second Sight) en invalide mensen te laten lopen (Bioness en AMF).

Bron: Los Angeles Times & Alfred Mann Foundation