Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+), de universiteit Genève (Ch), en Med-El, fabrikant van CI’s, werken samen in een onderzoek naar een kunstmatig evenwichtsorgaan, een vestibulair implantaat, voor mensen die geen of een slecht werkend evenwichtsorgaan hebben. Dit onderzoek, de VertiGo!-studie genoemd, wordt op dit moment uitgevoerd bij acht proefpersonen in het ziekenhuis. Dit implantaat is vergelijkbaar met een CI, vandaar dat bij deze groep proefpersonen er een gecombineerd evenwichtsorgaan en CI geïmplanteerd is.

In het onderstaande artikel lees je meer over het onderzoek en de werking van het implantaat.


Nieuwe studie naar kunstmatig evenwichtsorgaan; VertiGO! begin 2021 van start

Implantaat VertiGO studie

Begin 2021 start er in het Maastricht UMC+ een nieuwe studie naar een kunstmatig evenwichtsorgaan. Maastricht werkt hierin samen met de Universiteit van Genéve, andere Europese universiteiten, de fabrikant van cochleair implantaten, MED-EL, en meerdere patiëntenorganisaties.

Doel van de VertiGO!-studie is om bij acht proefpersonen te kijken naar de effectiviteit en veiligheid van het kunstmatig orgaan tijdens dagelijks gebruik onder toezicht in het ziekenhuis.

Het is nog niet zo dat de proefpersonen er nu al in het dagelijks leven iets aan hebben. De instrumentjes werken alleen als ze door de onderzoekers worden aangezet. Patiënten mogen het pas thuis gaan gebruiken als vaststaat dat het thuis ook veilig is.

Vergelijkbaar met cochleair implantaat

Het zogenoemde vestibulair implantaat wordt operatief in het binnenoor aangebracht. Sensoren registreren bewegingen van het hoofd. Deze informatie wordt omgezet in stroompjes en doorgegeven aan de elektroden die op hun beurt de spieren activeren bij het in balans houden van het lichaam.

Het vestibulair implantaat is vergelijkbaar met het al langer bestaand en inmiddels vaak toegepaste cochleair implantaat, waarmee mensen met ernstig gehoorverlies weer kunnen horen.

Onderzoeksuitkomsten tot nu toe positief

In het initiatief van de Genève-Maastricht groep staat niet alleen. Wereldwijd wordt er op meerdere locaties gewerkt aan een vestibulair implantaat. Twee onderzoeksgroepen zijn in de Verenigde Staten actief (de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore en de Universiteit van Washington in Seattle) en een groep werkt in Spanje (Las Palmas).

In 2007 was de Genève-Maastricht groep de eerste onderzoeksgroep ter wereld die een volledig werkend kunstmatig evenwichtsorgaan in een proefpersoon plaatste. Daarna zijn er nog dertien patiënten bijgekomen.

Betere beeldstabiliteit

Deze groep is nu de grootste patiëntengroep met een kunstmatig evenwichtsorgaan ter wereld. De uitkomsten van voorgaande onderzoeken va deze groep zijn positief.

Zo is vastgesteld dat het kunstmatige orgaan in staat is bij disbalans de hoofd- en lichaamsbeweging aan te sturen zodat de patiënt steviger op zijn benen staat. Ook blijken de dertien dragers van het implantaat weer beter te zien, omdat de beeldstabiliteit van de proefpersonen verbeterde.

Opereren is niet zonder risico, daarom opereert de Genève-Maastricht-groep alleen patiënten die ook gehoorverlies hebben.

Andere operatietechnieken

Daarnaast worden gebruik gemaakt van een gecombineerd cochleair én vestibulair implantaat waardoor de patiënt sowieso voordeel heeft van de operatie omdat ze daarna weer kunnen horen.

Intussen wordt ook naarstig gezocht naar operatietechnieken die geen gehoorschade veroorzaken. Zo kunnen in de toekomst mogelijk ook patiënten met een goed gehoor een kunstmatig evenwichtsorgaan krijgen.

Binnenkort komt het Maastricht UMC+ met de website vetibularimplant.com waar meer informatie over het onderzoek te vinden is.

Verder lezen:


Meer informatie over het Vestibulair implantaat en de Vertigo studie

MED-EL VertiGO studie milestones
Milestones in the development of a vestibular implant

European development of bionics
European development of Bionics vestibular implant for bliateral vestibular disfunction

Johns Hopkins

 

 

Mission: Restore Balance to Those Disabled by Bilateral Loss of Vestibular Sensation


Bron: Stichting Oorfonds Nederland. OPCI is niet inhoudelijk verantwoordelijk