Oefen uw spraakverstaan met oefenprogramma’s!

Heeft u een CI gekregen? Dan zijn de mogelijkheden om te oefenen eindeloos! Niet alleen samen met het CI-team, maar u kunt ook zelfstandig uw gehoor trainen met behulp van het internet. OPCI zet een paar sites voor u op een rijtje en geeft wat extra tips voor u en uw oefenpartner.

Als u (of uw partner/kind) een cochleair implantaat hebt gekregen, wordt er vanuit het CI-team altijd begeleiding bij de hoortraining geboden. Samen met het CI-team kunnen mooie oefeningen worden opgezet om het horen en spraakverstaan met het CI te verbeteren. Het internet heeft ook genoeg aanbod om u te laten oefenen met geluiden. OPCI geeft een overzicht van wat er zoal beschikbaar is. Let op: dit artikel biedt niet de volledige opsomming van wat er allemaal aanwezig is.

Trainingsmaterialen
ONICI biedt verschillende Nederlandstalige trainingsmaterialen aan die u kunt gebruiken om in uw eigen tijd te oefenen. Deze zijn te bestellen via de ONICI website. Een greep uit de vele oefenpakketten:

  • Luisteren, leren en praten: dit pakket is door Cochlear uit het Engels naar het Nederlands vertaald en behandelt de hoor- en spraakontwikkeling van een kind vanaf de geboorte tot het naar de lagere school gaat.
  • Gehoorrevalidatie voor volwassenen: een revalidatiepakket ontwikkeld door Cochlear, voor professionals die werken met volwassenen of oudere tieners met een gehoorverlies.

Een ander Nederlandstalig oefensoftware is die van Cochfit. Het is een aanvullende hoortrainingsprogramma voor CI-gebruikers. De Vlaamse Cochfit is te gebruiken vanaf 7 jaar. Met een demo versie kunt u de eerste vijf keer gratis oefenen, hierna is een licentie nodig die u gewoon op de site kunt bestellen. Er zijn vijf verschillende soorten oefeningen: meerkeuze, herkenning, woorden in de volgorde die u hoort plaatsen, het gehoorde woorden typen en zinnen herkennen. Daarnaast kunt u zelf kiezen of u Vlaamse of Nederlandse stemmen wilt horen. Kijk voor meer informatie hier.

Op de website van MED-EL zijn verschillende Engelstalige downloads beschikbaar die u kunt gebruiken tijdens de revalidatieperiode. Zo zijn er dagelijkse oefeningen beschikbaar die ouders kunnen gebruiken om met hun kind te oefenen als hun kind een CI heeft gekregen. Daarnaast worden er muziektips gegeven voor tieners en volwassenen, tips om het telefoneren en het lokaliseren van geluiden te oefenen.

Oefensites
Zoekt u specifieke sites met oefengeluiden? Drie fabrikanten hebben op hun website een oefenpagina waar naar verschillende geluiden geluisterd kan worden! Zo kunt u ook in uw eentje oefenen met verschillende geluiden. Hierbij worden door professionals vier verschillende stappen onderscheiden:

  1. Het waarnemen van het geluid.
  2. Het onderscheiden van het specifieke geluid van andere geluiden
  3. Het identificeren van het geluid
  4. Het herkennen van het geluid, zonder andere voorbeelden

Het is belangrijk om te vermelden dat deze sites in het Engels zijn. Toch zijn bijvoorbeeld de oefeningen waarin geluiden puur worden herkend (muziek, vogels, etc.) ook nuttig om te doen als u niet bekend bent met het Engels.

Cochlear: Op de website van Cochlear zijn verschillende oefenprogramma’s beschikbaar voor verschillende doelgroepen: jonge kinderen, schoolgaande kinderen, tieners en volwassenen. Ook per doelgroep is het aanbod groot: bij volwassenen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een programma om te oefenen met telefoneren, communicatieve vaardigheden of zelf een muziekprogramma. Zo kunt u zelf kiezen op welk aspect van het gehoor u graag even wat extra training wilt. Wilt u specifiek oefenen met muziek? Kijk dan eens bij Hope Notes: een muziek programma voor jongeren en volwassenen die (weer) van muziek willen genieten nadat ze een CI hebben gekregen. Het pakket is door Cochlear vanuit het Engels naar het Nederlands vertaald en is te bestellen via de ONICI site.

Advanced Bionics: De Listening Room van Advaned Bionics en Phonak is er voor een breed scala aan bezoekers. Wanneer u zich registreert, kunt u aangeven of u een CI-drager bent, of ouder van een CI-drager, maar u kunt ook als logopedist inloggen op deze website. Let op: u hoeft niet perse een drager van een AB-CI te zijn! Binnen de Listening Room zijn verscheidenen oefeningen aanwezig, zoals klankdiscriminatie, dierengeluiden, woordenschat ontwikkeling, het luisteren naar mannen- en vrouwenstemmen, etc. Voor elke oefening krijgt u een score, dat wordt bijgehouden, zodat u uw eigen ontwikkeling kunt bekijken. Ga naar de Listening Room. Wilt u specifiek oefenen met muziek? Dan kunt u terecht bij “Musical Atmospheres”: een interactief programma dat volwassenen met implantaat helpt om de wereld van de muziek te (her)ontdekken! Ga hiervoor naar de site.

MED-EL: SoundScape van MED-EL bidet interactieve luisteractiviteiten aan om luistervaardigheden te testen en te verbeteren. Er zijn luisteroefeningen voor verschillende leeftijdsgroepen, beginnend van 0 tot 2 jaar, zodat u zelf kunt kiezen welke oefening voor u van toepassing is. Klik hier om naar SoundScape te gaan.

Bent u een vogelliefhebber? Op deze Duitse website kunt u oefenen met de verschillende vogelroepen. Een Nederlandse versie met natuurgeluiden vindt u hier.

Eindeloze mogelijkheden!
Niet alle oefenpagina’s en materialen zijn in dit artikel genoemd. Dat betekent echter niet dat andere sites niet goed zijn. De mogelijkheden zijn juist eindeloos! Als CI-drager bent u zelf degene die bepaalt wat voor u werkt. Zoek op basis van uw interesses, zodat oefenen voor u leuk blijft.

Oefenpartner
Gaat u samen met uw oefenpartner aan de slag om te trainen? De website Hearing Like Me heeft hiervoor tips gegeven. Ook deze zet OPCI even op een rij:

  1. Een rustige omgeving is belangrijk tijdens het oefenen. Het is lastig om op een gesprek te focussen als de tv of radio aan staat. Probeer dus eventuele achtergrondlawaai zoveel mogelijk weg te nemen.
  2. Wanneer het gaat om een kind met een cochleair implantaat, zorg dan dat er zo jong mogelijk wordt gestart met oefenen en moedig het gebruik van hulpmiddelen zoveel mogelijk aan. Jonge kinderen zijn geneigd om snel hun apparaten uit hun oren trekken, maar probeer ze te stimuleren deze weer op te doen en in te laten. Op die manier heeft het kind zoveel mogelijk toegang tot de geluiden en stemmen om hem heen.
  3. Gebruik extra hulpmiddelen. Hoortoestellen en cochleair implantaten zorgen voor spraak verstaan op korte afstand. Het gebruik van extra apparatuur kan deze afstand vergroten en kan ervoor zorgen dat gesprekken aan tafel net iets beter te volgen zijn. Hierbij kan worden gedacht aan solo apparatuur, ringleiding of andere draadloze systemen die aangesloten kunnen worden op bijvoorbeeld televisie of mobiele telefoon.
  4. Wees geduldig en herhaal indien nodig. Door het gehoorverlies kunnen bepaalde geluiden en stemmen beter verstaan worden dan andere geluiden. Het is belangrijk dat iedereen in de omgeving van de CI-drager hiervan op de hoogte is en hier rekening mee houdt.