De Leesplank. Aflevering 7

Voorkant van het boek "De stem van Isa18 april 2019

De stem van Isa

Isa is veertien en slechthorend. Als ze tijdens de gymles op school een bal tegen haar hoofd krijgt en valt, is ze ineens helemaal doof. "Het is alsof er een muur tussen haar en de wereld is gekomen. Die muur heet stilte.” Isa komt op de wachtlijst voor een CI te staan. Het verhaal speelt zich grotendeels af in de tijd tussen de val en de operatie.

Isa heeft vroeger piano gespeeld, maar toen ze steeds slechter ging horen, is ze gaan drummen. Daar is ze heel goed in. Ook als ze doof is geworden, blijft ze drummen. Ze voelt het ritme met haar lichaam. Een jongen van haar school, Kas, zingt en speelt gitaar in een band. Isa is verliefd op Kas, maar Kas wil geen vaste vriendin. De drummer van Kas’ band is niet zo goed als Isa. Even lijkt het erop dat Isa bij Kas in de band komt spelen, maar dat gaat niet door omdat de bandleden er moeite mee hebben dat Isa doof is. Kas begrijpt ook niet dat muziek voor Isa, ook met haar CI, niet zo klinkt als voor mensen met een goed gehoor. Ook de verkering tussen Kas en Isa gaat uit.

Isa wil niet meer naar school totdat ze een CI krijgt, omdat ze niets kan verstaan in de klas. Haar vriendinnen proberen wel rekening met haar te houden, maar vergeten vaak dat Isa hen niet kan verstaan, waardoor ze zich buitengesloten voelt.

Isa heeft twee buurkinderen, Jara en Ward, die ook doof zijn. Zij gebruiken gebarentaal en van hen leert Isa gebarentaal. Zij hebben een CI en Jara vertelt Isa erover. Het is voor Isa nog wel dubbel: hoort ze bij de horenden of bij de doven?

Isa's moeder schaamt zich voor de beperking van haar dochter en wil geen gebarentaal gebruiken. Ze wil ook het woord 'doof’ niet gebruiken. Ook Isa's vader begrijpt zijn dochter niet helemaal. Hij ziet de voordelen van het CI voor zijn dochter, zodat ze weer kan horen, maar gaat voorbij aan de angsten van Isa voor de operatie en voor het feit dat ze dan haar muziek niet meer goed kan horen. Na ongeveer tweederde deel van het boek krijgt Isa haar CI.

Het verhaal is enigszins gedateerd, omdat er steeds gesproken wordt over MSN op de computer. Dat is er tegenwoordig niet meer. Desondanks stoort dat nauwelijks en je begrijpt uit het verhaal ook wel wat MSN ongeveer is.

De auteur van De stem van Isa legt goed uit wat het betekent om doof te zijn en om een CI te krijgen. Het is een boek dat ook goed leesbaar is voor kinderen en jongeren die het Nederlands niet zo goed beheersen: Het lettertype is duidelijk en elke zin begint op een nieuwe bladzijde. Als je een goede lezer bent, stoort het niet en het verhaal is ook niet kinderachtig.