Advanced Bionics

Marvel CI

De Naída CI M90 voor volwassenen en de Sky CI M90 voor kinderen zijn de nieuwste spraakprocessoren van Advanced Bionics die in samenwerking met Phonak werden ontwikkeld en op de markt werden gebracht. Voor het eerst werd er naast een spraakprocessor voor volwassenen ook een spraakprocessor specifiek voor kinderen ontwikkeld. De processoren passen zich makkelijk aan de behoeften van jonge kinderen en volwassenen aan door flexibiliteit aan draagopties en instellingen. Deze processoren bieden:

 • Zorgeloos horen in de meest uitdagende situaties,
 • Automatische functies voor krachtige hoorprestaties en een groter luistercomfort,
 • Gemak van draadloze connectiviteit om verbonden te blijven met de wereld van geluid,
 • Horen met twee oren die samenwerken dankzij Phonak Binaural VoiceStream Technology™.

Deze laatste pijler is erg belangrijk bij de keuze van een cochleair implantaat. Twee oren die samen werken, bieden immers heel wat voordelen. Advanced Bionics en hoortoestelfabrikant Phonak werken al sinds 2009 samen onder de Zwitserse holding Sonova. Samen ontwikkelen ze cochleaire implantaat- en hoortoesteltechnologie om mensen met een gehoorverlies te kunnen helpen met een totale hooroplossing. Concreet betekent dit dat horen uit elke richting en liefst horen met twee oren mogelijk moet zijn of je nu twee CI’s of een hoortoestel en een CI combineert. 360° horen zorgt er voor dat je niets hoeft te missen van wat er om je heen gebeurt. Advanced Bionics is nog steeds de enige CI-fabrikant die hooroplossingen biedt waarbij de toestellen aan beide oren communiceren met elkaar en dus écht samenwerken.

Wanneer iemand in aanmerking komt voor een cochleair implantaat kan naast de Naída CI
M90 of Sky CI M90 spraakprocessor meteen een oplossing voor het andere oor overwogen
worden. Voor kinderen is vaak een tweede CI mogelijk, maar voor volwassenen wordt dit
(meestal) niet vergoed en bestaat de mogelijkheid om met een Naída Link M hoortoestel of
met een CROS P-13 toestel aan de slag te gaan. De Marvel CI bimodale oplossing is bedoeld voor mensen met bruikbaar restgehoor aan het niet geïmplanteerde oor. De CROS P-13 is bedoeld voor mensen zonder bruikbaar restgehoor aan het niet geïmplanteerde oor. Concreet betekent dit dat beide oren worden meegenomen in het verhaal.

Als het niet geïmplanteerde oor nog (wat) restgehoor bezit dan kan het Naída Link M
hoortoestel (bij volwassenen) of het Sky Link M hoortoestel (voor kinderen) van Phonak
aangepast worden. Hierdoor wordt geluid aan beide kanten opgevangen. Uniek is dat dit
geluid niet alleen wordt opgevangen, maar net als bij de CROS P-13, zelfs kan worden
doorgestuurd naar het andere oor! Zo kan je bijvoorbeeld steeds met je beste oor luisteren
of een telefoongesprek horen in twee oren tegelijk. Dit levert een significante verbetering
voor spraakverstaan in lastige situaties op. Ook de geluidskwaliteit van beide toestellen
wordt op elkaar afgestemd zodat de twee toestellen mooi in balans met elkaar
samenwerken. Dit is mogelijk doordat de Naída CI M90 of Sky CI M90 van AB en de Naída
Link M of Sky Link M van Phonak over hetzelfde technologisch platform beschikken.
Hierdoor kunnen beide toestellen met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. Dit is
precies wat deze oplossing uniek maakt. Concreet betekent dit dat twee Naída M of Sky M
toestellen geluid op dezelfde manier verwerken en het audiosignaal van het ene naar het
andere oor kunnen streamen. De geluidsverwerking van het hoortoestel past zich aan de
geluidsverwerking van het CI aan om meer balans en harmonie tussen beide oren te krijgen.
Daarnaast kan er net als bij twee CI’s gebruik gemaakt worden van slimme functies die de
microfoons van beide toestellen benutten om spraakverstaan in moeilijke situaties te
verbeteren. Bovendien kan dankzij ingebouwde Bluetooth, AirStream en RogerDirect
draadloos naar beide toestellen gestreamd worden zonder externe ontvanger, neklus of
hub. Tenslotte is het bedienen van beide toestellen mogelijk met slechts één druk op de
knop van één van de twee toestellen of met de handige AB Remote app.

De Naída CI M90  Naída Link M zijn beschikbaar in volgende kleuren:

De Naída CI is tevens ook beschikbaar in de kleur wit.
Bekijk de kleurmogelijkheden voor volwassen in 3D door het scannen of klikken van deze QR-code:

De Sky CI M90 en Sky Link M zijn beschikbaar in volgende kleuren:

De Sky CI is tevens ook beschikbaar in de kleuren wit, zilver, paars en rood.


Bekijk de kleurmogelijkheden voor kinderen in 3D door het scannen of klikken van deze QR-code:

Het CROS P-13 toestel bestaat in de volgende  compatibele kleuren:

 

Krachtige hoorprestaties

Bij Advanced Bionics zetten we krachtige hoorprestaties steeds centraal. Bij de Marvel CI spraakprocessoren Naída CI M90 en Sky CI M90 wordt de kracht van het Phonak Marvel platform gecombineerd met de bewezen geluidsverwerking van Advanced Bionics. Dit levert volgende mogelijkheden op:

AutoSense (Sky) OS 3.0

AutoSense (Sky) OS 3.0 wordt eenvoudig gezegd ook wel de automaat genoemd en is het hart van de krachtige hoorervaring die Marvel CI spraakprocessoren kunnen bieden.

AutoSense 3.0 is een nieuwe functie van de Naída CI M90 en Sky CI M90 die de instellingen van de processor ongemerkt continu zal aanpassen aan de omgeving waarin de luisteraar zich bevindt. Het resultaat is een zo optimaal mogelijk spraakverstaan en zo groot mogelijk comfort in elke luistersituatie, zonder dat handmatige bediening van de processor noodzakelijk is. AutoSense 3.0 is afkomstig van de succesvolle Marvel hoortoestellen van Phonak en is het resultaat van jarenlang onderzoek en ervaringen van hoortoestelgebruikers.

Wat zijn de voordelen van de AutoSense (Sky) OS 3.0?

Doordat de CI-drager in elke situatie de optimale instelling van de processor gebruikt, levert AutoSense de volgende aangetoonde voordelen op:

 1. Een optimaal spraakverstaan in lawaai
 2. Minder inspanning bij het luisteren
 3. De beste geluidskwaliteit bij draadloze verbindingen (streaming)

1.    Keuze van de optimale microfoon

De Naída CI M90 en Sky CI M90 hebben verschillende microfoons waarmee geluiden opvangen worden: de (1), de voorste processormicrofoon (2) en de achterste processormicrofoon (3). AutoSense zal op basis van de luistersituatie de meest geschikte microfoonoptie kiezen.

De T-Mic is een gepatenteerde microfoon en is net voor de gehoorgang in de oorschelp gepositioneerd. Zo pikt het systeem geluid op de meest natuurlijke plaats op en worden de voordelen van de oorschelp meegenomen. Het is dan ook mogelijk om met de T-mic te telefoneren door de telefoon ‘gewoon’ voor het oor te houden of zelfs een koptelefoon of oortjes te gebruiken.

De voorste processormicrofoon kan als primaire microfoon gebruikt worden waarbij de akoestische eigenschappen van de oorschelp nagebootst worden (Real Ear Sound). Wanneer AutoSense spraak in (veel) lawaai detecteert, zal de voorste processormicrofoon samenwerken met de achterste processormicrofoon om te focussen op geluiden die van voren. In deze situatie zal de T-mic automatisch weer geactiveerd worden wanneer er een telefoon bij het oor gehouden wordt (Phone Detect). AutoSense is zelfs in staat om op te merken wanneer de T-Mic stuk zou zijn of in kwaliteit achteruitgaat (T-Mic Detect). Denk hierbij aan bijvoorbeeld oorsmeer die de microfoon onverhoopt zou verstoppen. Op dat moment wordt er automatisch overgeschakeld naar de voorste processormicrofoon zodat de gehoorprestaties niet in het gedrang komen.

2.    Focus op de spreker

Wanneer er (veel) lawaai is, is het prettig om te kunnen focussen op de spreker en niet op het achtergrondlawaai. AutoSense OS 3.0 zal in dat soort situaties automatisch de richtinggevoeligheid (directionaliteit) van de microfoons aanpassen. Het resultaat is een duidelijker hoorbare spraak en minder storend achtergrondlawaai. AutoSense zal de omgeving van de luisteraar continu analyseren en zich automatisch meer naar de spreker voor u richten wanneer er achtergrondlawaai gedetecteerd wordt. UltraZoom wordt zo automatisch geactiveerd bij ‘Spraak in lawaai’. Dit gebeurt geleidelijk aan zonder plotselinge overgangen. Wanneer dit door de audioloog ingesteld is, kan tegelijkertijd het spraaksignaal nog extra versterkt worden t.o.v. het omgevingslawaai (UltraZoom + SNR boost). Wanneer u op het andere oor ook een Marvel CI spraakprocessor of compatibel bimodaal hoortoestel (Naída Link M of Sky Link M) gebruikt, kunnen beide toestellen zelfs samenwerken om het verstaan in lawaai nog extra te verbeteren. AutoSense activeert dan automatisch StereoZoom voor ‘Spraak in veel lawaai’. Hierdoor kan er nog preciezer worden ingezoomd op geluid van de voorzijde, tot wel 45° precies, waar dit met één toestel ongeveer 60° is (UltraZoom). StereoZoom wordt mogelijk gemaakt door de unieke Phonak Binaural VoiceStream TechnologyTM wat toestaat informatie tussen beide oren uit te wisselen om zo nog preciezer te kunnen focussen op één stem in een zeer lawaaierige omgeving.

3.    Optimaliseren van het spraakverstaan en het luistercomfort door breed input dynamisch bereik en het wegfilteren van stoorgeluid

Alles begint bij het opvangen van geluid door de microfoon wat eerder werd besproken. Vervolgens regelt de IDR of input dynamisch bereik welk geluid wordt doorgegeven voor verdere verwerking. Het systeem van AB kan een geluidsvenster tot 80dB breed verwerken. Hierbij wordt een bereik van de hele zachte tot de hele harde geluiden zonder probleem opgevangen en doorgegeven. Vooral bij het luisteren naar muziek waarbij het dynamisch karakter van het geluid belangrijk is, is een brede IDR van belang. Het systeem laat ook toe om de IDR smaller te maken om meer te focussen op het spraakgebied. Naast een optimaal spraakverstaan en het wegfilteren van storend achtergrondlawaai, is het luistercomfort uiteraard ook steeds belangrijk. Een hoger luistercomfort leidt tot een lagere luisterinspanning. AutoSense OS 3.0 zal oncomfortabele geluiden zoals plotselinge harde geluiden, windgeruis of galm herkennen en de instellingen van de processor zo aanpassen dat deze minder storend worden. De algoritmes die hieraan bijdragen zijn: ClearVoice, SoftVoice, WindBlock, SoundRelax en EchoBlock.

Extra mogelijkheden naast AutoSense (Sky) OS 3.0

Dankzij de zeer volledige en uitgebreide werking van AutoSense is het mogelijk dat mensen geen extra programma’s meer nodig hebben en dus de hele dag kunnen luisteren zonder van programma te hoeven wisselen. Ook zijn er mensen die liever zelf schakelen tussen programma’s en geen gebruik maken van de automaat. Daarnaast zijn er een paar extra’s die niet in een automatisch programma passen en deze kunnen desgewenst als extra programma’s worden ingesteld: ZoomControl, DuoPhone, ringleiding en een programma voor dragen van het oor af met actieve zendspoelmicrofoon.

Geluid doorgeven aan de gehoorzenuw in het slakkenhuis

Het inwendige deel van het CI is het belangrijkste onderdeel van een CI-systeem omdat dit onderdeel bepaalt in welke mate het geluid in al zijn details naar de gehoorzenuw wordt overgebracht. Advanced Bionics legt daarbij vooral de nadruk op de precisie van stimuleren.

Het inwendige deel kan tot 83.000 pulsen per seconde leveren en kan tot 120 verschillende plaatsen in het slakkenhuis stimuleren. Hierdoor kunnen spraakklanken en muziek nog beter verwerkt worden. Het implantaat bevat een elektrode lead die in het slakkenhuis ingebracht wordt. Deze elektrode bevat 16 elektrodecontacten. Alle elektrodecontacten hebben hun eigen afzonderlijke stroombron. Dit stelt ons in staat om zeer precies de gehoorzenuw te stimuleren. Met 16 contacten kunnen 16 kanalen of 16 verschillende toonhoogtebanden aangeboden worden met de zogenaamde HiRes strategie. Met de HiRes Fidelity 120 en HiRes Optima strategieën van AB is het mogelijk om door middel van zogenaamde current steering ook tussen de fysieke contacten van de elektrode lead te stimuleren. Ook de zenuwvezels die tussen twee elektrodecontacten inliggen, worden met deze techniek bereikt en gestimuleerd. Dit maakt dat we tot 120 verschillende toonhoogtes kunnen aanbieden wat veel meer detail en precisie biedt in functie van bijvoorbeeld het beluisteren van muziek. Voor het genieten van muziek is ook het brede input dynamisch bereik tot 80dB van belang wat eerder beschreven werd. Deze current steering maakt het ook mogelijk om een elektrodecontact dat door omstandigheden niet functioneel is te overbruggen zodat dit gebied alsnog gestimuleerd wordt in het slakkenhuis en er dus geen informatie verloren gaat. Dit wordt mogelijk gemaakt door SPAN. Bij Advanced Bionics zetten we krachtige hoorprestaties steeds centraal. In de vorige delen werd onze geavanceerde geluidsverwerking uitvoerig beschreven. In wat volgt kijken we graag naar gebruiksgemak, connectiviteit en steeds veilig en zorgeloos horen in alle omgevingen voor zowel volwassenen als kinderen.

 

Ultiem gebruiksgemak

Gebruiksgemak is een echte troef van het Marvel platform en dit zowel voor volwassenen als kinderen en hun ouders.

Draadloze connectiviteit

Vooral de draadloze connectiviteit is hét stokpaardje van de Naída CI M90 en Sky CI M90. De processor is maar liefst uitgerust met Bluetooth Classic, Bluetooth Low Energy, AirStream én RogerDirect wat streaming en verstaan in lastige situaties makkelijker en dus leuker maakt dan ooit tevoren. Er zijn geen ontvangers, neklussen of hubs nodig om te kunnen verbinden met allerhande multimedia. Streaming werkt bovendien voor beide oren tegelijk wanneer u of uw kind twee CI’s of een CI en compatibel hoortoestel gebruikt. En waar u misschien niet meteen aan denkt; het CI kan draadloos ingesteld worden. U of uw kind hoeven dus niet met een kabel aan de computer te worden verbonden. Een kind kan dus vrij bewegen terwijl het CI wordt ingesteld wat vaak voor veel minder stress zorgt bij de afregeling.

Dankzij ingebouwde Bluetooth connectiviteit kan de processor draadloos verbinden met vrijwel elk toestel dat Bluetooth heeft ongeacht of het over een iOS, Android of een ander systeem gaat. Denk hierbij niet alleen aan mobiele telefoons, maar alle apparaten met Bluetooth zoals tablets, computers, enz. Dankzij de ingebouwde Bluetooth is handsfree telefoneren mogelijk zonder dat de telefoon hierbij aan de mond moet gehouden worden om terug te praten. De microfoon op de processor vangt immers uw stem op en stuurt deze eveneens via Bluetooth naar de telefoon zodat uw processor functioneert als een draadloze headset.

Voor kinderen is streaming een belangrijk onderdeel van de dag geworden. Denk maar aan het kijken naar filmpjes op een tablet, het luisteren naar muziek via een smartphone, het volgen van online les, enz. Met Naída CI M90 en Sky CI M90 kan dit draadloos en naar beide oren tegelijk.

Naast klassieke Bluetooth connectiviteit is de processor uitgerust met AirStream, een eigen door Phonak en AB ontwikkeld streamingsprotocol. Dit protocol maakt het mogelijk om de Phonak PartnerMic rechtstreeks en draadloos naar de processor te laten streamen. Deze eenvoudige microfoon kan makkelijk aan een spreker worden gegeven om afstand tot de CI-drager te overbruggen.

Hetzelfde protocol wordt gebruikt om de Phonak TV Connector rechtstreeks en draadloos naar de processor(en) en/of compatibel hoortoestel te laten streamen. De TV Connector wordt aan de TV gekoppeld en streamt het geluid van de TV naadloos naar de processor. Zelfs wanneer een TV ingebouwde Bluetooth heeft, gebeurt het dat het geluid met vertraging doorkomt waardoor het geluid en het beeld niet synchroon lopen. De TV Connector zorgt voor een naadloze en perfect synchrone overdracht. In principe kan de TV Connector aan elk apparaat zonder Bluetooth gekoppeld worden om het geluid van dat apparaat alsnog via AirStream draadloos naar de processor en compatibel hoortoestel te streamen.

Door de samenwerking met Phonak konden we nog een stap verder gaan om verstaan in lastige situaties makkelijker te maken door het bewezen Rogersysteem te integreren in de Naída CI M90 en de Sky CI M90. Dankzij RogerDirect kan Roger geïnstalleerd worden in de processor zonder dat er een fysieke ontvanger gebruikt moet worden. Gedaan met het verlies van kleine ontvangertjes bij kinderen die naar hartenlust spelen op school of in sportclub. Zelfs tijdens het zwemmen, is Roger toegankelijk wat gemoedsrust biedt tijdens bijvoorbeeld zwemles.

Bediening van de processor en het hoortoestel

De processor is heel makkelijk te bedienen met een multifunctionele knop op het toestel. In geval van twee Marvel toestellen, is QuickSync actief waardoor met één druk op de knop, beide toestellen aangestuurd worden. Zo blijven ze altijd netjes in balans. Met de AB Remote app is er tevens een handige en discrete bediening van zowel de processor als het compatibele Naída Link M of Sky Link M hoortoestel mogelijk. De app biedt ouders trouwens ook de mogelijkheid om voor de processor en het hoortoestel te controleren of alles goed functioneert, wat zeker ouders van jonge kinderen gemoedsrust biedt. Mensen die niet met een smartphone werken, kunnen gebruik maken van de Phonak RemoteControl. Dit is een heel eenvoudige afstandsbediening waarmee programma en of volume kan worden aangepast.

Remote Support

Met de AB Remote Support App kunt u uw audioloog ontmoeten zonder dat u naar het ziekenhuis hoeft te reizen en is een volledige afregeling op afstand mogelijk. Neem contact op met uw CI-team voor meer informatie over Remote Support van AB.

Scan of klik de QR-code om een korte video te bekijken over de AB Remote Support app.

Moeiteloos comfort en gemoedsrust

Een cochleair implantaat draag je in principe de hele dag om niets te hoeven missen van wat er rondom u of uw kind gebeurt. Hierbij is het dan ook essentieel dat er aandacht is voor comfort tijdens het dragen, maar ook gemoedsrust omdat horen in alle situaties mogelijk is met Naída CI M90 en Sky CI M90

Processorvorm en batterijmogelijkheden

De processor werd zo ontworpen dat deze de contour van het oor volgt en zo comfortabel en veilig achter het oor zit. Deze lijn werd ook doorgetrokken bij het ontwerpen van de accu’s, naast een klassieke rechte accu, zijn er speciale gebogen accu’s beschikbaar net om de ergonomie van het oor te respecteren.

Zendspoel

De zendspoel werd volledig vernieuwd en is een stuk dunner dan de vorige generatie en maar liefst 24,5% lichter. Door het lage profiel zit de spoel niet in de weg en past deze bij een actieve leefstijl.

Ook is het mogelijk te kiezen voor deze dunne zendspoel met geïntegreerde microfoon en langere kabel om de processor van het oor af te kunnen dragen.

Unieke waterdichte batterij

De waterdichte batterij is een uniek concept van AB dat toestaat om te blijven horen tijdens de meest uitdagende activiteiten. De Naída CI M90 en Sky CI M90 zijn spatwaterdicht (IP57), maar met de waterdichte batterij kan de processor volledig waterdicht (IP68) en zeer compact opgeborgen worden in een stevige behuizing met geïntegreerde accu(225mAh). Op deze manier is de processor volledig beschermd tegen water en stof. Bovendien kan de processor zo veilig vastgeclipt worden zodat er geen risico hoeft te zijn op verlies en het oor vrij blijft. Bij gebruik van de processor in combinatie met de waterdichte batterij is eveneens de microfoon in de waterdichte zendspoel actief zodat er geen demping op de microfoon zit of kledingruis wordt opgevangen.

Veilige draagopties

Het veilig kunnen dragen van de processor zonder daarbij het risico op verlies is zeker bij jonge kinderen erg belangrijk. Dankzij de microfoon in de zendspoel is het met Sky CI M90 mogelijk om kleine kinderoortjes vrij te houden en zodoende een goede retentie te garanderen zodat kinderen hun processor tijdens het spelen niet kwijt raken.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de processor veilig vast te maken. Met de M Wearing Clip kan de processor op de kleding gedragen worden. De clip zit tevens rond de accu, waardoor het onmogelijk is een accu te verliezen. Ideaal bij het spelen of sporten. De microfoon in de zendspoel wordt geactiveerd waardoor geen kledingruis of storend achtergrondlawaai wordt opgepikt.

Wanneer een kind wat ouder is, kan de processor op het oor gedragen worden, maar ook dan zijn er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de processor niet afvalt. De M Retention Cuff schuift eenvoudig over de processor heen en heeft een haakje dat rond het oor kan gebogen worden om de processor goed op zijn plek te houden.

Ook de M Snuggie die rond de processor en het oor zit, zorgt ervoor dat de processor goed op zijn plek blijft zitten en niet verloren raakt.

Waterdicht én van-het-oor-af: een uniek concept voor kinderen

De waterdichte batterij is een uniek concept dat jonge kinderen toestaat om de processor veilig opgeborgen in een waterdichte behuizing, mét geïntegreerde accu te dragen zodat hun kleine oortjes vrij blijven. De behuizing is daarnaast uitgerust met door de omgeving hoorbare alarmpjes die ouders en verzorgers waarschuwen wanneer de zendspoel van het hoofdje is gevallen, er een breuk in de kabel zit of wanneer de batterij bijna leeg is. Ook een LED geeft informatie over de status van het systeem weer. Door de handige clip kan het geheel veilig op de kledij of op een armband worden geclipt, wat ervoor zorgt dat de processor veilig vast zit en niet verloren raakt. Met deze waterdichte batterij kan een kind ook echt kind zijn en blijven horen tijdens de meest uitdagende activiteiten. Op deze manier is de processor volledig beschermd tegen water en stof. Bij deze configuratie is de microfoon in de waterdichte zendspoel actief zodat er geen demping op de microfoon zit of kleding ruis wordt opgevangen.

Systeemcontrole

Tot slot is het voor ouders zeer belangrijk om gemoedsrust te hebben omtrent het goed functioneren van het CI van je kind. Je wil immers steeds zeker zijn dat je kind goed kan horen. Zo kan je met de door de omgeving hoorbare alarmpjes en LED van de waterdichte batterij meteen horen of zien wanneer er iets niet goed gaat, maar ook de AB Remote app is een handig controlemiddel om de processor van je kind niet alleen goed in te stellen, maar ook te controleren. Samen met de M Listening Check kan je prima controleren of de processor van je kind goed functioneert. Hiermee kan je met een standaard koptelefoontje de verschillende microfoons en zelfs externe input (Bluetooth, Roger,…) uitluisteren. Voor oudere kinderen of volwassenen zijn er ook interne alarmen beschikbaar. Deze alarmpjes waarschuwen wanneer er van programma gewisseld wordt, wanneer de batterij bijna leeg is of wanneer het volume gewijzigd wordt. Tot slot kan met datalogging nagegaan worden hoe de processor gebruikt wordt om zo bijvoorbeeld de revalidatie verder af te stemmen. Kortom Sky CI M90 is specifiek ontwikkeld voor kinderen, omdat zij niet gewoon kleine volwassenen zijn.

 

Last but not least, het inwendig deel, het implantaat

Aan de basis van elk cochleair implantaatsysteem ligt het inwendig deel of het implantaat. Het implantaat heeft een elektrodelead met verschillende contacten die de gehoorzenuwvezels stimuleren om zo het geluid over te brengen naar de hersenen. Het implantaat gaat in principe levenslang mee en wordt dus niet zomaar vervangen. Het is dus belangrijk een weloverwogen keuze te maken.

Het implantaat bevat de elektronica van het systeem en bepaalt de mogelijkheden wat geluidsverwerking betreft. Het is een open en flexibel platform waarop eenvoudig nieuwe ontwikkelingen toegepast kunnen worden. Het implantaat is dus ook klaar voor de toekomst.

De totale capaciteit van de chip is nog lang niet opgebruikt, wat maakt dat er nog ruimte is op de chip van de huidige implantaten om de ontwikkelingen van de toekomst aan te kunnen. Het implantaat van AB is dus futureproof of klaar voor de toekomst!

Daarnaast heeft het implantaat van Advanced Bionics 16 elektrodecontacten, maar ook 16 onafhankelijke stroombronnen wat maakt dat niet in 16, maar in 120 toonhoogtebanden kan gestimuleerd worden. Deze unieke mogelijkheid wordt current steering genoemd. Deze current steering maakt het ook mogelijk om een elektrodecontact dat door omstandigheden niet functioneel is te overbruggen zodat dit gebied alsnog gestimuleerd wordt in het slakkenhuis en er dus geen informatie verloren gaat. Dit wordt mogelijk gemaakt door SPAN.

Het implantaat dat Advanced Bionics aanbiedt is het HiRes™ Ultra 3D implantaat. Dit implantaat is erg dun en daardoor geschikt voor kinderen en volwassenen. Dit implantaat werd ontwikkeld met een roterend multi-magneetsysteem dat in drie dimensies kan draaien t.o.v. een extern magnetisch veld. Dit is belangrijk om zonder voorzorgen een MRIonderzoek te kunnen ondergaan. De verwachting is dat iedereen in zijn of haar leven één of meerdere keren een MRI-onderzoek zal moeten ondergaan. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen. Dit is echter niet vanzelfsprekend met een magneet in je hoofd. Met het Ultra 3D implantaat is het mogelijk om hoge resolutie MRI ( t/m 3.0 Tesla) zonder bijkomende procedures zoals het omzwachtelen van het hoofd te ondergaan.

Zonder gedoe (de magneet hoeft niet verwijderd te worden) en zonder ongemak (de magneet draait met alle krachtvelden mee) kan iemand met een HiRes Ultra 3D implantaat een MRI-onderzoek ondergaan. In sommige gevallen dient de magneet voor een MRI-onderzoek toch verwijderd te worden, bijvoorbeeld om een betere afbeelding van het hoofd te krijgen. In deze gevallen is de interne magneet eenvoudig te verwijderen en terug te plaatsen, zowel voor het Hires 90K Advantage, HiRes Ultra en Hires Ultra 3D implantaat.

 

Het cochleair implantaat bevat een elektrodelead waarop de elektrodecontacten zich bevinden die de gehoorzenuw zullen stimuleren. Elektroden moeten dun zijn om makkelijk in het slakkenhuis te kunnen worden ingebracht, maar ook zo worden ontwikkeld om zo goed mogelijk eventueel restgehoor in het slakkenhuis te behouden. Een elektrode kan eerder in het midden of eerder langs de wand van het slakkenhuis gepositioneerd worden. Ook dit hangt af van de anatomie en voorkeuren van de chirurg. Dit leidt tot volgende mogelijke elektrodes:

Bij het ontwerp van de elektrodes wordt steeds rekening gehouden met het feit dat de chirurg de elektrode eenvoudig moet kunnen hanteren en plaatsen met minimaal risico op beschadiging van de delicate structuren van het slakkenhuis. Tot nu toe was er geen eenvoudige methode om de werking van slakkenhuis te monitoren tijdens het inbrengen van de elektrode. Advanced Bionics heeft daarom het Active Insertion Monitoring-systeem (AIM) ontwikkeld. Dit systeem maakt gebruik van elektrocochleografie (ECochG) en kan realtime de reactie van de resterende haarcellen op een akoestische stimulus weergeven. Zo kan tijdens het inbrengen van de elektrode feedback geleverd worden aan de chirurg met als doel een zicht te krijgen op de status van de delicate structuren van het slakkenhuis en deze zo goed mogelijk te bewaren. Bij mensen met restgehoor is het dus mogelijk om op een snelle, objectieve en gebruiksvriendelijke manier gebruik te maken van AIM-monitoring tijdens de ingreep.

Wanneer na de CI-chirurgie nog bruikbaar restgehoor aanwezig is, kan dit benut worden en mogelijks leiden tot betere hoorresultaten. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van gecombineerde elektrische en akoestische stimulatie met de M Akoestische Oorhaak. Het is echter onmogelijk te garanderen dat het restgehoor na verloop van tijd niet alsnog achteruit gaat of verdwijnt. Advanced Bionics biedt daarom steeds een volledige spectrale dekking van het slakkenhuis met een gemiddelde elektrode insertiediepte van 420°. Dit betekent dat als het restgehoor toch nog zou verdwijnen, overgestapt kan worden op 100% horen met het elektrisch deel van het CI.

 

Contactgegevens

Indien u meer informatie wenst over de CI-systemen van Advanced Bionics of een gesprek wilt, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord om u verder te helpen.

Advanced Bionics Benelux B.V.
Laanakkerweg 4                       Postbus 156
4131 PA Vianen                        4130 ED Vianen
Nederland                                Nederland
+31 (0) 88 600 88 80                 Info.Benelux@AdvancedBionics.com

 

Om mensen verder wegwijs te maken bij de mogelijkheden en het gebruik van de Marvel CI processoren, maar ook om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, kunt u terecht op volgende kanalen:

 • AB Facebookpagina: https://www.facebook.com/groups/ABBenelux
 • AB website: https://advancedbionics.com/nl
 • AB YouTube kanaal: https://www.youtube.com/user/AdvancedBionics
 • HearingSuccess: ga aan de slag met Nederlandstalig oefen- en ondersteuningsmateriaal voor kinderen en volwassenen om je gehoor te verbeteren https://www.hearingsuccess.com
 • AB Evenementenkalender: Advanced Bionics organiseert met regelmaat CI-informatiebijeenkomsten (fysiek en online) voor mensen die op zoek zijn naar informatie over een cochleair implantaat (CI) en zich afvragen hoe het is om te horen met een CI? Tijdens de CI-informatiebijeenkomsten kunnen deze mensen in contact komen met (ouders van) CI-dragers en de (on)mogelijkheden ontdekken van een CI. Naast de CI-informatiebijeenkomsten organiseren AB en Phonak ook nog uitgebreide Phonak Accessoire Informatiesessies voor AB CI-dragers voor de mogelijke oplossingen voor het andere oor en de compatibele accessoires voor het CI. Kijk voor de beschikbare data van zowel de CI-informatiebijeenkomsten als de Phonak Accessoire Informatiebijeenkomsten op de evenementenkalender: https://www.advancedbionics.com/nl/nl/home/get-connected/event-calendar.html

Bron: Advanced Bionics. OPCI is niet inhoudelijk verantwoordelijk

Zoekt u meer informatie om u te helpen bij uw keuze voor een cochleair implantaat?
In Nederland hebben we vier verschillende CI-merken, namelijk Advanced Bionics, Cochlear, MED-EL en Oticon Medical. Overweegt u een CI, dan adviseert OPCI u zich goed te verdiepen in de verschillende producten. Dat kan bijvoorbeeld door informatiebijeenkomsten te bezoeken, informatiebrochures op te vragen of gebruikers vragen naar hun ervaringen. Kijk voor informatiebijeenkomsten van de andere merken op www.opciweb.nl of mail info@opciweb.nl met uw vraag.