De Leesplank. Aflevering 6

5 april 2018

Dagverslagen van mijn 1e Cochleair Implantaat (CI)
20 juni 2005 – 25 januari 2006
John en Luuk van Hedel

Luuk is in oktober 2003 geboren. Na negen maanden wordt definitief vastgesteld dat hij doof is. In de zomer van 2005 krijgt hij een CI. Het boekje is een verslag van de operatie en het eerste halfjaar erna. Het zoomt vooral in op de operatie in Nijmegen en de revalidatie die daarop volgt bij Viataal in Sint-Michielsgestel. Er staan veel foto's in. Er staan ook tekeningetjes in van de werking van het CI. Die zijn wel wat klein. Het boek bevat twee delen: deel 1 bevat de dagboeken over de operatie, deel 2 bevat de dagboeken over de revalidatie.

De eerste tijd van het leven van Luuk wordt niet beschreven. Noch hoe het voor hem of voor zijn ouders is om te merken dat hij doof is, noch de vooronderzoeken voordat hij geopereerd wordt.

Het verhaal is geschreven vanuit het gezichtspunt van Luuk zelf. Het boek leest makkelijk door de korte, duidelijke zinnen en de vele foto's tussendoor. Niet alle foto's zijn even scherp, maar ze geven wel alles goed weer. Soms is het voor de lezer wat verwarrend, omdat de verschillende personages niet allemaal even duidelijk worden geïntroduceerd.

Hoewel het boekje eindigt in 2006, weet je niet hoe het verder is gegaan met Luuk, die inmiddels een tiener moet zijn. Hierover staat wel meer op zijn weblog (http://luukvanhedel.blogspot.nl/), maar ook die eindigt in 2013.

Het boekje geeft wel een duidelijk beeld van wat het inhoudt om een CI te krijgen en dat het ermee horen niet zomaar 'vanzelf' gaat. Ook de frustraties bij het kind (en zijn ouders) als het tegen zit, komen goed naar voren.

Desondanks is het een goed boekje om te lezen als je kind doof is en een CI krijgt. Voor veel ouders zal het herkenbaar zijn. Voor jongeren die als kind een CI hebben gekregen, kan het ook een uitgangspunt zijn om erover te praten. Voor mensen die nog helemaal niets weten over CI is het wellicht wat lastiger te begrijpen.

 

Het boekje is door de auteur in eigen beheer uitgegeven en kost € 16,95 (exclusief verzendkosten in Nederland van  € 4,00). ISBN 9789048442263. Het boek kan worden besteld bij de auteur door een e-mail te sturen naar johnendorine@gmail.com.