De Leesplank. Aflevering 5

Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje.

5 april 2018

Jet krijgt een zusje, Keet. Na een paar testen en nog meer onderzoeken blijkt Keet doof te zijn. Papa en mama zijn erg verdrietig, willen het ook niet geloven. Jet vindt dat maar niks, een verdrietige papa en mama. Zij is juist erg blij met haar zusje, doof of niet, Jet maakt dat niets uit. Zij kan wel met haar zusje praten, maar dat mogen de grote mensen niet weten, dat is hun zussengeheim. Er komt iemand die het gezin gebarentaal leert en vertelt over een cochleair implantaat. “Een miniapparaat in je hoofd.” Daarmee kan Keet weer horen. Door het verhaal heen komt steeds de merel terug. Hij is er steeds bij belangrijke gebeurtenissen en troost Jet als zij het moeilijk heeft. Ook in de illustraties zie je steeds vogels.

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Jet. Het boek is ingedeeld in korte hoofdstukjes. De zinnen zijn kort en duidelijk, het lettertype groot.

Een mooi en duidelijk boekje voor jonge kinderen om hen uit te leggen wat het is om een doof kind te hebben. Er wordt heel veel informatie in gegeven, over de onderzoeken en de emoties in het gezin, maar zonder dat het er te dik bovenop ligt. Door de aquarelillustraties op elke bladzijde en doordat Jet zo positief blijft, is het verhaal toch luchtig. Voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar om voor te lezen of om zelf te lezen als ze wat ouder zijn.

Geschreven door: Bente Jonker / illustraties: Moniek Peek
Uitgeverij: De vier windstreken, ISBN: 978-90-5116-078-9