De Leesplank. Aflevering 1

OPCI presenteert met veel plezier een nieuwe rubriek: De Leesplank! In elke aflevering bespreken wij een boek, waarin het CI en de ervaringen daarmee centraal staan. In deze eerste aflevering: Cochleaire capriolen: gehoor in beweging door Elske Posthuma

Cochleaire capriolen mag wel de klassieker in de CI-bibliotheek Boek Cochleaire capriolengenoemd worden. Het boek verscheen in 2009 bij Uitgeverij Elikser B.V. in Leeuwarden, met een voorwoord van een audioloog, Peter Kraft. Het is een mooie intro. Hij beschrijft hoe hij Elske ooit als een hoopje verdriet dicht bij het tafeltje van de meester (kon ze het zo goed mogelijk horen …) aantrof. Hij zag machteloos hoe alleen ze was met haar handicap. En hoe hoortoestellen verbetering brachten, en hoe tenslotte een CI haar wereld groter maakte. In een periode van 25 jaar zag Kraft haar letterlijk en figuurlijk groeien.

Elske beschrijft daarna in vijftien hoofdstukken hetzelfde proces, maar dan van binnen uit. Hoe ze verschillende malen plotsdoof wordt, en hoe haar gehoor steeds een klein beetje terug komt, maar steeds minder. Hoe ze de laatste keer orgel speelt tijdens een kerkdienst en ze op een gegeven moment niet meer kan horen dat ze speelt. In flashbacks vertelt ze over de impact van haar slechthorendheid op haar leven en over dove periodes. Over de grote rol, die haar werk en muziek in haar leven spelen.

In maart 2009 krijgt zij een CI-operatie en in april wordt de spraakprocessor aangesloten. Tot in details beschrijft zij dit hele proces, en ook de revalidatieperiode. Een CI betekent niet dat je niet meer slechthorend bent. En met de muziek komt het ook met haar CI niet meer goed. Intens verdrietig beschrijft ze hoe ze haar orgel de deur uit doet en afscheid neemt als organist van de kerk.

Stap voor stap beschrijft Elske open over alles wat er door haar slechthorendheid en CI-operatie op haar pad komt. Dit boek is daarom een aanrader voor iedereen die wil lezen over de impact van slechthorendheid in je leven en wat je te wachten staat als je besluit een CI te nemen. Een minpuntje moet ook genoemd worden: de slechte kwaliteit van de afdrukken van de foto's. De uitgever had daar zeker meer aandacht aan kunnen besteden.

Elske Posthuma, Cochleaire capriolen: gehoor in beweging (Leeuwarden 2009), isbn 9789089541314