Muziek en CI

Muziek luisteren, of zelfs maken, is met een cochleair implantaat nog wel een dingetje. Er wordt dan ook nog veel onderzoek naar gedaan, zoals bijvoorbeeld in Groningen, waar we laatst nog een oproep voor hebben geplaatst. Maar wat als je niet op allemaal die onderzoeken wil wachten en liever gisteren dan vandaag met muziek aan de slag wil gaan?

Voor deze mensen is bij de leveranciers vaak het één en ander te vinden aan oefenmateriaal, specifiek voor het (opnieuw) leren luisteren naar muziek. Maar naast deze mogelijkheid om zelfstandig met muziek aan de slag te gaan, bestaat ook de mogelijkheid om dit onder begeleiding te doen. Zo heeft Joke Veltman een muziektraining ontwikkeld, genaamd Musi-CI, en wordt deze training ook ‘live’ in kleine groepjes gegeven.

Wat is Musi-CI?
Het doel van de Musi-CI training is meer muziek-plezier, door muziek te ver-kennen en niet te focussen op her-kennen. Zo kunnen CI-dragers de deur naar muziek weer open zetten.

Musi-CI biedt een traject van 3 maanden, waarin de deelnemers tijdens 8 bijeenkomsten van 2 uur met behulp van speelse oefeningen worden uitgedaagd intensief naar muziek te luisteren. Deze muzikale gehoortraining is speciaal voor CI-dragers ontwikkeld. Initiatiefnemer Joke Veltman is pianiste met een CI. Zij kent alle ins & outs van muziek met een CI.

Tijdens de lessen van Musi-CI wordt gewerkt met alledaagse muziek, dus muziek in allerlei stijlen die aansluiten bij waar de deelnemers naar willen luisteren. Daarnaast wordt met behulp van muziek de auditieve aandacht getraind, wordt er met een Melody Game gewerkt aan beter horen van verschil tussen toonhoogtes en het kunnen volgen van korte melodietjes. Er wordt ook gewerkt met de stem. We werken met kleine groepjes van max. 5 CI-dragers, zodat deelnemers met én van elkaar leren.

Voor wie?
Iedere volwassen CI-drager, die de revalidatiefase en de aanpassingen door de audioloog heeft afgerond, kan zich opgeven voor de Musi-CI training. Vaak geeft de training het beste effect als je ongeveer een jaar ervaring hebt met luisteren via het CI. Ook wie het CI al lang heeft, kan effect van de training merken. Muzikale ervaring is niet nodig (mag wel), zin in een muzikaal avontuur wel.

Waar vind je de Musi-CI training?
Musi-CI trainingen worden nu in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen georganiseerd, als er voldoende aanmeldingen zijn. Alle informatie is te vinden op de website www.musi-ci.nl