Verslag OPCI-contactdag in Nijkerk

Naar hartelust communicerenOp zaterdag 25 maart kwamen zo’n 110 deelnemers bijeen in een zonovergoten Nijkerk. In De Schakel aan de Oranjelaan werd geanimeerd gepraat, geluisterd en gelachen, onder het genot van koffie, thee, koekjes en broodjes, kortom, er werd naar hartenlust gecommuniceerd!

Ingrid WandersThema: ‘communicatie’
En dat was ook het thema van de dag: communicatie. In zijn openingswoord vertelde voorzitter Hennie Epping dat de aandacht deze dag vooral zou gaan naar de manieren waarop je zelf de communicatie kunt verbeteren. OPCI-vrijwilligster Ingrid Wanders, de eerste spreekster, lichtte dit thema toe in een persoonlijk getint verhaal. Als wijkverpleegkundige liep ze vast vanwege haar slechthorendheid, ze schakelde op een gegeven moment over en werd beleidsmedewerkster, en tijdens deze loopbaan van vallen en opstaan leerde ze iets belangrijks: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen communicatie. Het gaat niet alleen om voorzieningen, maar ook om flair en lef om aandacht voor jouw handicap te vragen.

Martijn Kamphuis, TolkcontactPer telefoon
In het programma dat volgde lag nu eens het accent op de voorzieningen, en dan weer op de eigen ‘mindset’. De presentatie van Pascal Ursinus en Martijn Kamphuis van Tolkcontact ging over de voorzieningen: de mogelijkheden van telefoneren met behulp van teletolken. Maar niet alleen per telefoon, er zijn allerlei gelegenheden waarbij je de bijstand van een tolk – al dan niet op afstand – kunt vragen. Je kunt denken aan een feest, een begrafenis, overleg op het werk, museumbezoek, op een wandeling met een gids. De presentatie werd verlevendigd met een paar demonstraties. Hoe bel je bijvoorbeeld naar 112, als er een calamiteit is?

Met een schrijftolk
Schrijftolken Davy de Bruijn en Sharita van der Meulen kwamen na de lunchpauze met een presentatie over hun werk. Ze kennen elkaar van de opleiding, en ze vertelden beurtelings over de inhoud van hun opleiding en over de wereld van de schijftolken. Zij vertelden hoe makkelijk en handig het kan zijn om bij een bepaalde gelegenheid schrijftolken in te zetten. De tolkuren daarvoor zijn beschikbaar. In de leefsituatie kan je ze aanvragen bij Tolkcontact (30 voor slechthorenden en doven, 168 voor doofblinden). Voor werk- en onderwijssituaties kunnen tolkuren aangevraagd worden bij het UWV.

Davy de bruijn en Sharita van der Meulen
Zij betrokken de zaal bij hun werk door ‘De Grote Kahoot Schrijftolk Quiz’. Zo’n dertig deelnemers meldden zich via hun telefoon en speelden mee. Grappig en hilarisch, en ook nog eens leerzaam.

Regie over eigen leven
Een regisseursstoelCaroline van DijkNa de theepauze was het al weer tijd voor de laatste presentatie. En nu ging het over de ‘mindset’. Caroline van Dijk vertelde hoe je de regie kan nemen over je eigen leven. Coach en mediaproducer Van Dijk is zelf slechthorend, en heeft door schade en schande lessen geleerd, die zij graag wilde delen. Ze gaf tien tips voor een inspirerend leven: droom, ken jezelf, kies, wees fit, werk samen, presenteer je goed, zeg ja!, wees flexibel, durf te falen en als laatste: kom in actie!

Stands, hapje en drankje
Na afloop was er gelegenheid nog even na te praten met een drankje of voor een laatste bezoek aan of een gesprekje met de standhouders. De stands op deze dag waren van Advanced Bionics, Cochlear, Oticon Medical, Phonak, MultiCareSystems, GGMD en natuurlijk OPCI.

Bij de OPCI-stand was informatie te vinden over de CI-Kopstukken verkiezing: welke CI-gebruiker heeft de mooist gedecoreerde CI? Eerder op de dag maakte voorzitter Hennie Epping de namen van de jury bekend: Jara Sijtsma, Mabel Strik en Frank van der Bijl. Op de OPCI-website staan de spelregels en in het najaar worden de winnaars bekend gemaakt.
Stands bezoeken met een hapje en een drankje
OPCI blikt hiermee terug op een geslaagde dag, gaat weer volop aan de slag met de lopende activiteiten en kijkt alvast uit naar de contactdag in het najaar!

Tolken bij de OPCI contactdagdag maart 2017
Met dank aan de tolken NGT en NmG en de schrijftolken