Op reis met een CI

OPCI luidt de zomer in met tips voor de vakantie!

Na deze winter gaan we weer genieten van de zon en langere dagen. En: de vakanties staan weer voor de deur! Voor de bofferds onder ons start binnenkort de meivakantie, anderen hebben een reis geboekt in de zomer. OPCI luidt alvast de lente en zomer in met 10 tips voor reizigers, waar ook de thuisblijvers hun voordeel mee kunnen doen!

1. Maak ruim van te voren een lijstje met de dingen, die je mee moet nemen. Bij het pakken kun je dan afvinken. Dit voorkomt dat je dingen vergeet. En het is een probate anti-stress methode!

2. Voor je CI kun je op het lijstje zetten: je vorige CI als je die hebt, als reserve. Je reserve accu’s met oplader. Een adapter of wereldstekker, als je naar landen gaat waar het stopcontact anders is dan in Nederland. Batterijhouder en batterijen, als je in streken of op plekken komt waar geen stroom is. Een reserve oorhaak. Je droogdoos met droogtabletten. De afstandsbediening. Alles wat je verder gewend bent om te gebruiken als hulp-accessoires.

3. De droogdoos is vooral belangrijk als je naar vochtige streken gaat, zoals de tropen, maar ook Florida bijvoorbeeld.

4. Ga je naar een strand of ben je van plan door de woestijn te reizen, bedenk dan dat zand schadelijk is voor je CI en overige apparatuur. Bewaar alles in een afsluitbare doos of tas. Een CI-ervaringsdeskundige maakte een reis door Israël en Jordanië en deed zijn accu-oplaadapparatuur in een waterdichte plastic brooddoos, als bescherming tegen het fijne woestijnzand.

5. Een waterdicht toilettasje voor je CI is handig als je doucht of in een zwembad bent, en je moet de CI droog opbergen.

6. Met een recente processor kun je wel wat vocht hebben. Een regenbui geeft geen schade. Douchen wordt afgeraden, vanwege de kracht van de waterstralen op de microfoons. Zwemmen of surfen is te veel water voor een processor. Sinds een paar jaar zijn er een soort hoesjes of ‘zwempakjes’ die je over de processor kunt schuiven. Er zijn ook waterdichte spoelen verkrijgbaar. Ook geschikt als je gaat zeilen, raften of snorkelen. Persluchtduiken (scuba diving) wordt afgeraden. Kijk voor meer informatie op de websites van de merken.

7. Neem eventueel een lijstje mee van regionale CI-centra in je vakantieland. Een CI-ervaringsdeskundige vertelde dat ze naar de V.S. ging, nog maar een paar maanden een CI had en geen reserve, dus: wat als er iets gebeurt? Dan kan er altijd bij een CI-centrum langs gegaan worden. Op de websites van de verschillende CI-merken staan adressen wereldwijd.

8. Als je gaat vliegen kun je het beste al je CI-spullen in een tasje bij elkaar doen en dat in je handbagage bewaren. Doe het zeker niet in de ruimbagage, dus in de koffers die ingecheckt worden. Die koffers kunnen zoek raken. Je handbagage neem je mee het vliegtuig in. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld medicijnen (en je favoriete vakantieboek)

9. Het metaaldetectiepoortje op de luchthavens gaat niet piepen als je er door heen loopt met een CI. Je kunt je processor gewoon dragen; het poortje is niet schadelijk. Dan hoor je ook wat er tegen je gezegd wordt. Vertel wel even aan de meneer of mevrouw van de security dat je een CI hebt. Soms word je gefouilleerd. Een enkele keer hebben de veiligheidsbeambten veel belangstelling voor oplaadapparatuur en accu’s. Leg dan uit waarvoor alles dient.

10. Zet het nummer van het CI-centrum in je telefoon.